Откриха полярна експедиция, изчезнала преди 160 г.

34180
Откриха полярна експедиция, изчезнала преди 160 г.

Канадски изследователи откриха кораба "Еребус", с който преди 160 г. британецът Джон Франклин се опитал да намери нов път през Северния ледовит океан.

През май 1845 г. морският офицер Франклин тръгва от Великобритания с корабите "Еребус" и "Ужас" с идеята да открие пряк път, свързващ Арктика с Атлантическия и Тихия океан. Последните новини от него и 128-членния екипаж са от август същата година, като по-нататъшната съдба на експедицията е неизвестна.

Термометър-гривна ще замести личния лекар

Американски учени са създали уникално портативно устройство,което ще предупреждава човека, ако има отклонение в работата на сърцето му ...

Неотдавна канадският премиер Стив Харпър съобщи, че полярни археолози са открили един от корабите, но тогава не бе ясно кой от двата е той. Вчера Харпър заяви, че след внимателно изучаване на артефактите от дъното на океана и направените снимки, изследователите са стигнали до извода, че открития кораб е "Еребус". Счита се, че Франклин е пътувал именно на "Еребус", както и че е починал на борда му.

На пропадналата експедиция е посветен романът "Ужас" (2007) на американския писател Дан Симънс, известен най-вече с фантастичната си поредица "Хиперион". В романа Франклин и спътниците му намират гибелта си вследствие измръзване и след атака на чудовище, наподобяващо гигантска бяла мечка, което се оказва демон от митологията на ескимосите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com