Откриха "магнитна карта" в мозъка на прелетните птици

11220
Откриха "магнитна карта" в мозъка на прелетните птици
Снимка: Getty Images / Guliver

Руски и британски биолози, които преди няколко години открили "магнитен компас" в мозъка на птици, са изяснили, че пернатите притежават не само този компас, но и своеобразна магнитна карта, която им помага да намират пътя към дома от всяка точка на Земята, става ясно от статия, публикувана в сп. Current Biology.

"Най-невероятното в нашето откритие се заключава в това, че същите птици, които стоят на брега на Балтийско море, са възнамерявали да летят не на североизток, както обикновено, а на северозапад, след като включихме нашето магнитно устройство. Всичко останало – време, вид на местността, звуци, вятър – не се е променяло", разказва Дмитрий Кишкинев от университета на Белфаст (Великобритания).

Отбелязваме Световния ден на мигриращите птици

На 9 и 10 май отбелязваме Световния ден на мигриращите птици. Събитието се чества за 10-ти път в редица страни като темата за 2015 г....

Кишкинев и колегите му от университета на Санкт Петербург и Зоологическия институт на РАН вече няколко години се опитват да разкрият тайната на това, как птиците се ориентират при прелети на север и на юг. През изминалите години те са успели да установят, че в мозъка на птиците съществуват специални белтъци, реагиращи на изменението на магнитното поле и работещи като своеобразен биокомпас.

В новото изследване учените проверили как ще се държат птиците, ако "настройката" на този компас се наруши. Биолозите се отправили към Калининградска област, където всяка есен и пролет се установява блатно шаварче (Acrocephalus scirpaceus), прелитащо от евразийската част на Русия към Африка и назад.

Когато птиците започнали поредния прелет, Кишкинев и колегите му уловили няколко и ги поставили в специална клетка, в която се поддържало изменено магнитно поле.

Това накарало птиците да летят не на североизток, както се движат обикновено по време на прелети, а на северозапад. Този факт според орнитолозите говори, че птиците използват "магнитна карта" при търсене на пътя към дома или към зимуването, а не се ориентират по мирис, вид на местност, звезди на небето, положение на Слънцето и други фактори.

Все повече водолюбиви птици зимуват във влажните зони на област Пазарджик

Значително по-голям брой водолюбиви птици зимуват тази година във влажните зони на област Пазарджик. Това съобщават от Регионалната инс...

Подобна карта имат и други мигриращи животни – морските костенурки и някои видове безгръбначни, на които такава "магнитна карта" помага да намират пътя към местата за снасяне на яйца на стотици километри от мястото им на обитание.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно