Откриха динозавъра, вдъхновил легендите за драконите?

63851
Откриха динозавъра, вдъхновил легендите за драконите?

Фосил на непознат вид динозавър, чийто врат е два пъти по-дълъг от тялото, беше открит от канадски учени в Китай.

Динозавърът е дълъг около 15 м. Той е живял преди 160 милиона години. Специалистите се чудят дали древни китайци не са попадали на подобни скелети, които да са породили митовете за драконите. Затова те нарекоха вида Цинцзянлун, което означава Дракона от Цинцзян.

Откриха нов вид динозавър

Учените от американския щат Юта са открили нов вид динозавър, който е предшественик на Тиранозавър Рекс - свиреп хищник, живял преди 70...

"Цинцзянлун показва, че в Азия през юрския период е имало уникално разнообразие на динозаври с дълги шии" - каза Тецуто Мияшита от университета на Алберта.

Съществуват много видове динозаври с дълги шии. Обикновено обаче те са до една трета от дължината на тялото. Това става ясно от информацията на БТА, която се позовава на CBC.

Вратът на Дракона от Цинцзян е бил дълъг около 7,5 м. Той е бил изпълнен с въздух, за да не е прекалено тежък. Динозавърът вероятно е бил тревопасен. Срещал се е само в Китай заради древно плитко море, което е обкръжавало района.

Фосилът се състои от главата и свързан за нея прешлен. Това е много рядко - само 5% от находките са такива. Връзките между прешлените показват, че вратът е бил необичайно вдървен и се е движел по-скоро вертикално, отколкото хоризонтално.

Момиченце откри нов вид динозавър

Момиченце, натъкнало се на вкаменелости на плаж на о. Уайт, се оказа, че е намерило останки на неизвестен динозавар. В чест на открива...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com