Откриха бременна пракобила на 48 милиона години

8484
Откриха бременна пракобила на 48 милиона години

Немски палеонтолози откриха фосил на прародител на конете на възраст 48 милиона години – заедно с фрагменти от матката и съхранен плод. Това е вторият от откритите от учените и най-древен изкопаем плод, става ясно от статия в PLoS One.

Йенс Францен открил вкаменелостите в кариерата Месел, около Дармщат. Останките принадлежат на животното Eurohippus messelensis, живяло в периода на еоцена. Този прародител на конете по размер не е превишавал днешните фокстериери. Но плодът му на външен вид е същият, както на съвременните коне.

В периода на еоцена на мястото на кариерата е имало езеро, заобиколено от тропически гори. Животните, потънали в това езеро, са се съхранили благодарение на уникалното взаимодействие между бактериите и желязото в езерната вода.

След потъването на дъното меките тъкани на животните са акумулирали бактерии. Въглеродният диоксид, който са изработвали, е влизал в реакция с желязото, в резултат на което са се образували железни карбонати.

Те са се утаили на повърхността на микроорганизмите и контурите им точно повтаряли очертанията на разлагащите се меки тъкани.

Фосил на едно от най-големите същества в историята на Земята бе открит в Китай

Въпросната ценна находка позволи на палеонтолози да вдъхнат живот на едно от най-огромните същества, които са населявали планетата ни п...

"Бактериите сами са се превърнали в камък", пояснява Францен.

Но биолозите не открили веднага плода сред останките, те отначало разгледали с рентген само "сива тъкан" между матката и лумбалните прешлени. Чак по-късно установили, че това петно не е случайна концентрация на тъкани и не са останки от коремни мускули, а е древен фосилизиран плод.

В момента на смъртта женската се е намирала в последните седмици от бременността, но не е починала при раждане – плодът още не е бил готов, смятат учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно