Отбелязваме Световния ден на мигриращите птици

14039
Отбелязваме Световния ден на мигриращите птици
Снимка: Getty Images / Guliver

На 9 и 10 май отбелязваме Световния ден на мигриращите птици. Събитието се чества за 10-ти път в редица страни като темата за 2015 г. е "Енергията – да я направим безопасна за птиците!".

Посланието цели да подчертае важността от разгръщане на енергийните технологии по начин, който предотвратява, намалява и смекчава въздействията върху мигриращите птици и техните местообитания, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Всяка година милиони мигриращи птици се борят с масовото разпространение на различни средства за генериране и разпределение на енергия и понякога стават жертви на токови удари или при сблъсъци с електропроводи и ветрогенератори.

Опазването на мигриращите птици трябва да се вземе предвид на всички фази на развитие на енергетиката на различните нива – местно, национално и международно. Необходими са съгласувани действия от страна на правителствата, природозащитните организации, учените и енергийния сектор. По този начин ползите от устойчивата енергетика могат да бъдат реализирани без риск да се навреди на мигриращите птици и на техните местообитания.

Учени откриха кой е цветът на смъртта (ВИДЕО)

Сензационно откритие направиха учени от Великобритания. Изследователите буквално погледнаха смъртта в лицето, пише Daily Mail. Изследв...

Световният ден на мигриращите птици е кампания за повишаване на информираността, която се отбелязва ежегодно от 2006 г. насам и цели да вдъхнови световното опазване на мигриращите птици и техните местообитания.

Тази кампания е организирана от два международни договора за дивите видове, администрирани от Програмата за околна среда на Обединените нации (UNEP) – Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) и Афро-Евроазиатското споразумение за опазване на мигриращите водолюбиви птици (AEWA).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com