Огънят се е появил преди 350 хил. години

45019
Огънят се е появил преди 350 хил. години
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учени откриха доказателства за съзнателно палене на огън в древна пещера в Израел преди 350 000 години, съобщи ЮПИ. Пещерата Табун е уникална, защото е използвана повече от 500 000 години от хоминиди. Тя е като видеоклип за човешкото развитие. "Можехме да изследваме стъпка по стъпка как се е променяло използването на огън в пещерата" - каза Рон Шимелмици от университета в Хайфа. Специалистите са изследвали слоеве депозити от кремък в пещерата.

Резултатите им показват, че преди 350 000 години се появяват първите признаци за редовно излагане на кремъка на огън. Новото изследване потвърждава установеното през 2011 г. от екип на университета на Колорадо, според което човекът е овладял огъня преди 300 000 до 400 000 години.

Чувството, че сме по-млади наистина ни дава повече живот

Човек действително е на толкова години, на колко се чувства, смятат учените от университета в Лондон. Тяхно изследване доказва, че хора...

Има няколко археологически обекта с данни за по-ранна употреба на огън, но те са много малко и много раздалечени, а и доказателствата в тях са трудни за интерпретиране и точно датиране. Находката в пещерата Табун надали ще сложи край на дебата откога човекът борави с огъня. Според други специалисти по праистория благодарение на огъня и готвената храна зъбите на ранните хора са се смалили, променила се е храносмилателната им система, увеличил се е мозъкът им. Тези черти са се появили преди около два милиона години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com