Облаци спряха "Слънчев импулс 2" в околосветското му пътешествие

23020
Облаци спряха "Слънчев импулс 2" в околосветското му пътешествие

Революционният самолет "Слънчев импулс 2", който тръгна в неделя сутринта (31 май) на атака срещу Тихия океан, бе принуден да направи кръг и да изчака над Японско море заради облачен фронт по пътя му към Хавайските острови, предаде БГНЕС.

"Пътят за Хаваите е блокиран. Докато тази ситуация трае, ние трябва да изчакаме", обясни Бертран Пикар в интервю, разпространено в понеделник от сайта на проекта "Слънчев импулс" (Solar Impulse).

Самолетът "Слънчев импулс 2" бе над Япония 24 часа след старта на най-амбициозния етап от околосветското си пътешествие и преди да се наложи да изчаква във въздуха. Той тръгна от Нанкин, Китай и ще използва само слънчева енергия.

Самолетът доказа вече, че може да остане денонощно във въздуха, ако през деня има достатъчно слънце и изработената от фотоволтаичните панели енергия от предния ден се съхрани в акумулаторните батерии.

Този полет, който по първоначален замисъл трябваше да продължи 8500 км може да стане рекорден за продължителност с единствен пилот на борда, според организаторите.

По време на полета няма възможност за междинно кацане, но в случай на извънредна ситуация пилотът има парашут, малка спасителна лодка и запас от продукти.

Слънчевият самолет стартира околосветското пътешествие на 9 март 2015 г. в Абу Даби. Той вече беше в Оман, Индия, Мианмар и Китай. Сегашното прелитане ще продължи шест денонощия. След спиране на Хаваите самолетът ще се отправи за Финикс и Ню Йорк. След като преодолее Атлантическия океан, самолетът ще спре в Южна Европа и Северна Африка и ще се върне в Абу Даби. Общата продължителност на полетите и престоя се очаква да достигне 5 месеца.

Размахът на крилата на "Слънчев импулс 2" е 72 метра, теглото - 2,3 тона. Повърхността на самолета е покрита със 17 200 фотоволтаични елемента, които произвеждат енергия за движението на електромотор, за другата апаратура, и за заряд на батериите, от които може да се черпи през нощта за полета, но и за отопление на пилота в случай на нужда. Максималната скорост, с която се движи, е 140 километра в час.

Снимка: Архив

"Слънчев импулс" се прибира с африканско слънце

Експерименталният самолет "Слънчев импулс", задвижван с електродвигатели, ще излети рано тази сутрин от Рабат в посока Мадрид, за да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com