Нов вид динозаври е открит в Ню Мексико

32949
Нов вид динозаври е открит в Ню Мексико
Снимка: Gettyimages

Учени откриха в Ню Мексико нов вид бронирани динозаври,чието тяло е било покрито с дебели костни плочки, съобщи Сайънс дейли.

Фосилите всъщност са намерени през 2011 г. от учени от Природонаучния музей на Ню Мексико и Музея на Пенсилвания, ноедва сега се потвърждава, че става въпрос за нов вид динозаври,сходни с анкилозаврите.

Кои са най-застрашените от изчезване езици

Професорът по лингвистика Питър К. Остин анализира състоянието на езиците по света и посочва 10-те най-застрашени от изчезване. В днеш...

Фосили от анкилозаври са откривани в САЩ, Канада и Азия. Фосилите от новия вид динозаври, кръстен Ziapelta sanjuanensis,обаче се отличават от тези на анкилозаврите - различни са костните плочки по черепа, който е съхранен много добре, и рогата, които са с уникална форма."Рядко се стига до откриване на нов вид динозаври - заяви ръководителят на изследването палеонтологът Робърт Съливан. -Когато попаднахме на фосилизирания череп, бяхме изумени, че е съхранен толкова добре.

"Фосилите от Z. sanjuanensis датират от късната креда,отпреди около 73 милиона години. Това ги прави по-древни от повечето фосили от анкилозаври, открити в съседния щат Юта.Най-близките им "роднини" са живели на днешната територия на канадската провинция Алберта.

"Когато Съливан ни показа фосилите, си дадохме сметка, че си имаме работа с неизвестен вид динозаври, които са близки до анкилозаврите", отбеляза палеонтоложката Виктория Арбър от университета на Алберта.Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

 

Учени откриха средство за преодоляване на парализата

Швейцарски учени накараха, напълно парализиран плъх да тича. Това станало с помощта на електрически сигнали. През 2015 година новата с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com