Нобеловата награда за физика е за осцилацията на неутриното

8563
Нобеловата награда за физика е за осцилацията на неутриното

Лауреати на Нобеловата награда за физика за 2015 година станаха учените Такааки Каджита (Япония) и Артър Макдоналд (Канада), открили неутринните осцилации.

Високото отличие се присъжда за "техния принос в експерименти, които демонстрирали, че неутриното може да изменя своята същност.

Нобелова награда за лечението на паразитни инфекции

Нобеловата награда по физиология или медицина за 2015 година е присъдена за разработката на нови методи за лечение на паразитни болести...

Тези метаморфози изискват неутриното да има маса. Откритието променя нашето разбиране за вътрешните механизми на материята и може съществено да промени нашето разбиране за Вселената", се казва в съобщението на Нобеловия комитет, цитирано от Мегавселена.

Неутриното е елементарна частица, която "отговаря" за едно от четирите фундаментални взаимодействия, а именно за слабото взаимодействие. То лежи в основата на радиоактивните разпади.

Съществуват три типа неутрино – електронно, мюонно и тау-неутрино. През 1957 г. работещият в Дубна италиански и съветски физик Бруно Понтекорво предсказва, че неутриното от различни типове могат да преминават едно в друго – този процес се нарича осцилация на елементарните частици.

Но в случая с неутриното съществуването на осцилация е възможно само ако тези частици имат маса, а от момента на тяхното откриване физиците смятали, че неутриното са безмасови частици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно