Няма да умираме на 21 декември, само влизаме в нов цикъл

38127
Няма да умираме на 21 декември, само влизаме в нов цикъл

Археолози, антрополози и други учени се събраха в Мексико, за да обсъдят прословутия календар на маите и края на света. Календарът на древния народ се състои от 394 годишни периоди, наречени бактуни. Според оценките на експертите системата започва отчитането от 3114 година преди нашата ера и преминава през 13 бактуна / 5125 години/, предаде КРОСС.

Специалистите са уверени, че 21 декември е просто начало на нов цикъл, а не край на света.

Какво е унищожило маите?

Изчезването на цивилизацията на маите на полуостров Юкатан е било причинено от комбинация на няколко фактора. Според авторите на н...

Археологът Алфредо Барера заяви, че жреците на маите наистина са правили предсказания, но те са засягали реални неща като сушата и епидемиите.

„Маите са правили предсказания, но не за апокалипсис, а за събития, които при своята цикличност могат да се повторят в бъдеще", заяви археологът.

Експертите са убедени, че древният народ, чиято писмена култура е процъфтявала от 300 до 900-та година от нашата ера, е бил много заинтересован от събитията, които е трябвало да се случат доста след 21 декември 2012 година. Учените подчертават, че в календара са открити няколко бележки, които се отнасят до тази година, но в нито една от тях не се говори за апокалипсис. Маите никога не са и мислили за края на света.

"Всичките тези мисли нямат нищо общо с културата на маите. Търсенето на края на света не се отнася до тях", смята антропологът Алесандър Фосс.

Маите разкриват тайните си: Датите им са в бъдещето

Огромният град в дебрите на съвременна Гватемала, построен от древната цивилизация, най-накрая започва да дава обяснения за културата и...

Специалистите са обърнали внимание на факта, че маите са виждали историята като постоянно повтарящи се събития, където краят на цикъла не означава космическа катастрофа.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com