Неразгаданите тайни на пустините

13049
Неразгаданите тайни на пустините

Като че ли няма нищо интересно в безкрайната пустиня. Но всъщност сред необятните пясъци се крият някои от неразгаданите тайни в света.

Мъртви градове, за които няма нито едно споменаване в историята, паметници, изобразяващи напреднали древни знания, аномални артефакти – всички тези загадки на пустините тепърва предстои да се разгадаят от човечеството.

Кръговете на феите

По цялата Намибска пустиня са разпръснати милиони равномерно разположени кръгове. Техните краища са обрасли с трева с височина до коляното, но вътре в кръговете нищо не расте, дори ако там се постави плодородна почва.

Фотозагадката от 11 септември, която никой не успя да обясни

Около датата 11 септември 2001 г. има множество теории на конспирацията. Никой обаче не отрича очевидните факти, които до ден днешен ня...

Тайната, заобикаляща произхода на тези кръгове, е породила множество теории в продължение на десетилетия, но нито една от тях не е била доказана. Учените смятат, че тези кръгове се явяват следствие от работата на термитите, от къпане на щраусите и зебрите в пясъка, от израстването на отровни растения и гъби или просмукване на газове изпод земята.

Повечето подобни кръгове на феи се появяват в пустинята Намиб на 1800-километров участък до Капската провинция в Южна Африка. Размерите на кръговете на феите се колебаят от 2 до 20 метра, а след 75 години те изчезват. Какво ги кара да изчезват? Също никой не знае.

Странните саркофази

В Долината на царете, в същия некропол, където били открити останките на Тутанкамон, наскоро се разкрила 3000-годишна загадка. През 2005 година била открита варовикова камера, в която се съхранявали 28 огромни съда и седем саркофага.

Всички саркофази били стриктно запечатани, но в нито един от тях не били открити останки – те и съдовете били пълни с парчета керамика, камъни, пръст, дървета и прах, използван при мумифицирането.

Пустините поглъщат въглероден диоксид

Изследователи от Университета на щата Вашингтон са открили, че засушливите райони могат да поглъщат значително количество въглероден ди...

Един от саркофазите дори бил поставен в друг. Защо е било направено това, е загадка. Има теории, че странното съдържание са отпадъци от балсамации, но защо е трябвало да ги запечатват в саркофази и съдове и да ги поставят на мястото, където се провеждали царски погребения, е неизвестно.

Изхвърляне на газове

През 2003 година спътник за измерване на нивото на метан открил смъртоносен облак от този парников газ по време на преминаване над географската област Четирите ъгъла – област, където се пресичат щатите Колорадо, Ню Мексико, Аризона и Юта.

Нещо изпускало шокиращо количество метан, равно на 10 процента от годишните емисии на този газ във всички щати на Америка. Подобен феномен продължил шест години, а след това тайнствено спрял. Изследователите и до днес се опитват да открият източника на огромното количество метан – газ, който оказва по-голямо влияние на глобалното затопляне, отколкото въглеродния диоксид.

Още седем неразгадани мистерии на мъртвите пясъци научете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com