Неандерталски гени са свързани с кожни заболявания

11917
Неандерталски гени са свързани с кожни заболявания

В генома на много европейци и азиатци се съдържат 2-4% от генома на неандерталците, но колкото и да е малка тази част, тя влияе на биологията.

За да разберат как точно ни влияе генетичното наследство на нашите предци, еволюционните генетици Корин Симонти (Corinne Simonti) и Тони Капра (Tony Capra) от университета Вандербилт в Нашвил (САЩ) провели сравнително изследване на геномите на хора със специфични заболявания и състояния.

Геномът на неандерталците разкрива кръвосмешение и междувидово кръстосване

Дребна кост от пръст на крака на неандерталка, живяла преди около 50 000 години, разкрива кръстосването на няколко родови линии ранни х...

Резултатите им са изложени на състоялата се във Виена конференция на Обществото по молекулярна биология и еволюция, съобщава Nature.

Учените взели геномни данни и медицински записки за 28 000 пациенти и сравнили особеностите и медицинските диагнози на хора от два типа – тези, в генома на които има определен вариант на ДНК на неандерталци, и тези, при които има H. Sapiens версия на същия ген. Оказало се, че неандерталският вариант сякаш леко увеличавал риска от остеопороза, разстройства на коагулацията на кръвта и никотиновата зависимост.

В друго изследване учените разглеждали комбинирания ефект от много варианти на ДНК и определили връзката между неандерталската ДНК и депресията, затлъстяването и някои болести на кожата, например кожна туберкулоза. Едни гени отговаряли за ръст на риска от заболяването, а други, обратното – за намаляване на риска.

Авторите на изследването подчертават, че неандерталските варианти на гените, както и много човешки варианти, едва леко повишават риска от развитие на тези болестни състояния.

Терминът "геномни" заменя "астрономически" по мащаби

Най-динамичният и бързо растящ сегмент от глобалната мрежа в близките 10-15 години няма да са порносайтовете, видеохостингите или социа...

Но фактът за участието на неандерталските гени в кожните заболявания, включително тяхната активизация от слънчевото лъчение, е сигнал, тъй като той потвърждава предишни изследвания, установили връзката между неандерталската ДНК с биологията на нашата кожа.

Пример за „прилагане“ на различни архаични варианти на гените могат да са жителите на Тибет, на които те помагат да се приспособят към пребиваването на височина над 4000 метра – благодарение на тези гени кръвта на тибетците не се съсирва.

На конференцията във Виена екип учени под ръководството на Майкъл Данеман (Michael Dannemann) от Института по еволюционна антропология „Макс Планк“ разказали, че геномите на много хора имат неандерталски и денисовски варианти на гените, които имат Toll-подобни рецептори (TLRs), чувствителни към патогени и пускащи бърз имунен отговор.

Предишни изследвания показали, че неандерталските и денисовските хора са ни подарили и рижите коси.

Геномът на котките може да разкрие тайни за наследствените болести при човека

Геномът на котките почти не се е изменил през последните 5000 години. Неговото изследване може да допринесе за по-добро опознаване на н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com