Неандерталците са се отдавали на пещерно изкуство

46931
Неандерталците са се отдавали на пещерно изкуство

Поредица от линии, издълбани в скалата в пещера в близост до югоизточния връх на Европа навеждат на мисълта, че неандерталците са били по-умни и креативни, отколкото се смяташе. Те са се отдавали на пещерно изкуство, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гравюрите в в пещерата Горам в Гибралтар са първият познат пример за неандерталско каменно изкуство, твърди екипът, провел изследванията. Откритието е значимо, тъй като то доказва, че съвременният човек и неговите изчезнали братовчеди са имали обща склонност към абстрактно изразяване.

Неандерталците са се появили най-малко преди 430 хил. години

Произходът на неандерталците датира отпреди най-малко 430 000 години. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Зак...

Проучването анализирало прорезите, направени в скала, която е била покрита със седименти. Археолозите преди това бяха открили находки в Горам, свързани с неандерталската култура в по-горни пластове, което доказва, че гравюрите са от по-стара дата, твърди един от авторите на проучването Клайв Финлейсън.

"Това е последният пирон в ковчега на схващането, че неандерталците са били когнитивно по-низши от съвременния човек", заключава Пол Такън, експерт по скално изкуство от университета "Грифит" в Австралия. Специалистът отбелязва, че за направата на гравюрите са били положени големи усилия, тъй като те са имали ритуални функции и служели за комуникация с другите членове на групата.

Но някои специалисти са на друго мнение. Според тях гибралтарските гравюри са били дело на съвременния човек.

Неандерталците са изчезнали от лицето на Европа преди 41 030 - 43 000 години. А съвременният човек е пристигнал по тези места преди 45 000 - 43 000 години. Тоест двата вида са съжителствали няколко хилядолетия.

Неандерталците можели да говорят?

Според австралийски учени, чийто труд е публикуван в научното списание PLoS ONE, неандерталците са можели да говорят. Специалистите са...

Но по мнението на автора на проучването Финлейсън, който е директор на музея в Гибралтар, подобна техника била срещана и при други разкопки на неандерталски обекти, и най-вече в "Дяволската кула", която отстои на километър и половина от пещерата Горам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com