Не сме славяни като останалите, показва ново международно изследване

68681
Не сме славяни като останалите, показва ново международно изследване

Международен екип учени оповести комплексно генетично-лингвистично изследване на славяни и балтийци, което показва защо източните и западните славяни си приличат, а южните се различават силно от тях. Изследването на езиците и генетиката на славяните е публикувано в сп. PLoS One.

В работата участвали изследователи от много страни, където по-голяма част от населението е от славянски и балтийски народи (Русия, Украйна, Беларус, Литва, Естония, Хърватия, Босна и Херцеговина), а също учени от Великобритания и консорциумът на международния проект Genographic.

Акад. Гълъбов: Българите не са славяни по ген

Древните българи не са били просто една ордичка, не са конен народ, те са създали просото и лимеца, знаели са да тъкат килими, владеели...

По определение славяните са народи, говорещи славянски езици. Сходството между всички славянски езици не изисква доказателства, но в същото време например южните славяни не приличат на източните и западните.

Генетиците изследвали повече от 8000 ДНК образеца от повече от 50 балтийско-славянски популации. Основните групи са източните славяни (беларуси, руснаци, украинци), западни славяни (кашуби, поляци, словаци, сърби, чехи), южни славяни (българи, босненци, македонци, сърби, словенци, хървати) и балтийски народи (латвийци, литовци).

Анализът бил провеждан по три генетични системи – това са Y-хромозомата, предаваща се по бащина линия, митохондриалната ДНК (мтДНК), предавана по майчина линия, и автозомната ДНК, включваща геномите на бащата и майката (пълногеномен анализ).

По всичките три системи били получени сходни картини. Източните славяни – руските централни и южни области, беларусите и украинците – образуват ясно отличима група. Изключение правят северните руснаци, които генетично са отдалечени от останалите източни славяни.

От западните славяни поляците са много близки до източните славяни, а чехите и в по-малка степен словаците са леко изместени в посока към немците и други западноевропейски популации.

Гените влияят на политическите убеждения

Учени изясниха, че вариациите на гена DRD4 влияят на политическите предпочитания на човека. Особено ярко влиянието на генетичните факт...

Южните славяни са разделени на западни (словенци, хървати и босненци) и източни (българи и македонци) региони със сърбите по средата. Те генетично са сходни със своите неславянски съседи на Балканите – румънци, унгарци, гърци.

Балтийските популации – латвийци и литовци – разкриват близост към естонците и към някои източни славяни (беларуси). Оказало се също така, че балтийските популации са генетично близки към волжката група народи.

Когато се обърнали към лингвистиката, учените построили реконструирано дърво на балтийско-славянските езици и за всички популации сравнили три параметъра – генетика, език и география. Най-високата корелация се оказала между генетиката и географското положение на популацията.

Учените смятат, че разпространявайки се из Европа, славяните интензивно са включвали в състава си местните популации, които са живели на тези територии в дославянски времена. Славяните са носили със себе си езика и са попивали генофонда на местните популации. Този дълбок генетичен "субстрат" е бил различен за различните клонове славяни.

Източноевропейският субстрат е бил приет от западните и източните славяни. Вероятно по-голямата му част е била съставена от балтийски народи, разселени някога широко по Източноевропейската равнина. Другият – южнославянският субстрат, е бил попит от южните славяни и са го съставяли дославянските балкански народи. Тези процеси са циментирали западните и източните славяни в единна генетична общност, а южните славяни са придобили по-голямо сходство с неславянските народи на Балканите, отколкото с другите славянски народи.

Бащините гени доминират над майчините

Човек получава по равно количество гени от двамата си родители, но използва по-активно ДНК-то, унаследено от бащата. Изводът е на учен...

Теорията, че формирането на съвременните българи е по-различно от официално налагани исторически тези, се защитава и от Павел Серафимов, по-известен сред виртуалната общност като Спароток. Той е твърдо убеден и прилага доказателства, че "славяни" е новото име на гетите, а те са тракийски народ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com