Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват

31365
Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват
Снимка: Thinkstock

Популисткото разбиране за интроверт подразбира скромен, необщителен човек, който предпочита самия себе си пред весела компания. Това може да се случва по различни причини, но мнозина виждат в него само едно – интровертът се чувства по-комфортно сам, защото само себе си всъщност харесва.

Но не е точно така. Неотдавнашни изследвания са показали, че самовлюбването на интроверта се превръща постепенно в нова психоза – скрит нарцисизъм. А нея вече психолозите настойчиво съветват да се лекува, тъй като нарцистичната личност има всички шансове да сведе целия си живот единствено в постоянен самоанализ.

Шефовете често страдат от нарцисизъм

Хората често се оплакват, че шефовете им са безжалостни, жестоки и егоистични. Дали просто сме свикнали да се оплакваме от началниците ...

Тук са събрани основните отличия на интроверта от нарциса, за да стане ясно кога странностите на характера прерастват в истински проблем.

Границата на саморефлексията

Как мислите, в какъв момент саморефлексията пресича чертата, зад която се крие черната дупка на безкрайните мисли за собствената персона?

Както станало ясно неотдавна – тази линия се намира между популисткото разбиране на интроверсията и психологическата характеристика, наречена скрит нарцисизъм.

Гледат ме

Тест: Интроверт ли сте?

Чудили ли сте се някога дали попадате в категорията на интровертите, на екстровертите или сте някъде по средата? Сюзън Кейн, автор на к...

Скритият нарцисист, влизайки в стая, пълна с хора, чувства как погледите се съсредоточават върху него. Най-често съзнанието на нарцисиста ги тълкува превратно като враждебни или неодобрителни. Истинският интроверт по-скоро също ще забележи погледите, но няма да мисли през остатъка от вечерта само за тях.

Нарцистичният индивид обаче е зациклен само върху себе си и възприема всички действия на околните изключително през призмата на собствената си личност. Интровертът запазва по-адекватна оценка за действителността.

Тъмната страна

Популяризаторът на психологията д-р Чик Романски нарича тайния нарцисизъм "тъмната страна на интроверта". Както впрочем и много негови колеги, смятащи нарцисизма за прогресираща болест, която трябва да се лекува колкото се може по-скоро.

Открийте разликите

Цветът на очите показва характера ви

Цветът на очите казва повече за нас, отколкото си мислим. Можем да разгадаем от части характера на човек, ако забележим цвета на очите ...

Още през 30-те години на миналия век започнали да разделят интровертите от скритите нарцисисти. Докторът по психология Скот Бари Кауфман пък е написал изчерпателен доклад, публикуван в професионалното списание на Калифорнийския университет. "Двете лица на нарцисизма" са станали нов клон в развитието на психологията – лекарите за първи път разбрали как особеностите на характера могат да мутират в доста неприятна болест.

Самовлюбване от страх

Днес психолозите смятат, че всички самовлюбени хора се явяват много уязвими независимо от външния им изглед. Нарцистичният тип личност тласка човека към постъпки, които просто не могат да бъдат обяснени логично.

Опитвайки се да се защитят от външния свят, скритите нарцисисти хвърлят всички усилия за поддържане на външния си облик – и не оставят нищо за истинско развитие. Подсъзнателните страхове разклащат и без това нестабилната психика на човека, превръщайки го в истински невротик.

 

Виж какво издават ноктите ти за характера

От ръцете на един човек може да се разбере много за характера му. Днес ще ви покажем какво издава формата на нокътя за вас.   ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com