Най-добре мислим, когато сме гладни

28217
Най-добре мислим, когато сме гладни
Снимка: Thinkstock

Ако сте нормален човек, то вие сигурно ставате нервни, когато сте гладни. Освен раздразнителността, обаче чувството за глад има друго предимство – помага ни да вземаме правилното решение.

За да докажат научно, че това е така изследователи будели няколко доброволци през нощта и ги завели в лабораторията си. На някои дали закуска, а други накарали да чакат. След това участниците преминавали тест, в чиято основа били заложени реални хазартни игри, а задачата била да се имитира реален процес на вземане на решения, пише factroom.ru.

Хапче ще търси рак в организма

Google разработва нова технология за ранна диагностика на рака, сърдечни пристъпи и други тежки заболявания, съобщи Wired. Ключов елем...

Така учените установили, че гладните доброволци намерили най-изгодния и ефективен вариант на решаване на тест. Докато ситите не можели да се похвалят със същия резултат. Чувството за глад помагало на изпитваните да избягват решение, осигуряващо им изгода на минутата, но неефективно в дългосрочен план.

„Експериментът показа, че гладните доброволци оценяват по-добре перспективите и бъдещето възнаграждение и не са склонни на риск, за да получат моментална изгода за сметка на дългосрочната”, пише в доклада от експеримента.

По този начин за първи път се дава нагледно доказателство, че състоянието на глад многократно подобрява процеса на вземане на решения в условия на неопределеност, оспорвайки традиционната концепция за вредната роля на импулсивността в процеса на вземане на важни решения.

 

Кога да взимаме лекарства, за да са най-ефективни

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е св...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com