На Земята откриха потвърждение за възможен живот на Европа

8491
На Земята откриха потвърждение за възможен живот на Европа

Геолози от САЩ и Германия откриха нови свидетелства за древен живот в мантията дълбоко под морското дъно.

Както отбелязват учените, това се явява едно от потвържденията за възможността от съществуване на живот в подледните океани на спътниците на газовите гиганти, например Европа.

Анализ на фосили от древна риба обяснява как хората и гръбначните са се сдобили с лице

Човешките лица, каквито ги познаваме днес, както и тези на гръбначните създания - бозайници, птици, влечуги, земноводни и риби, не са д...

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. PNAS, а накратко за тях разказва сайтът на Океанографския институт в Уудс Хоул.

Геолозите успели да открият останки от микроорганизми, които са живели преди около сто милиона години (по време на периода креда). Микробите били открити в Атлантическия океан край бреговете на Португалия в района на древен разлом на свръхконтинента Пангея.

Останките били намерени с помощта на сондиране на дълбочина 690 метра под морското дъно. По-рано тези територии са били райони на интензивна геотермална активност. Самото пробиване до бреговете на Португалия започнало през 1993 година.

Фосилизираните микроби са открити в минерали калцит и бруцит с помощта на комбинирано разсейване на светлината. Геолозите забелязали при тях систематично изменяне на цвета от кафяв (горе) към черен и зелен (долу), което отразява степента на смесване на морската вода с мантията.

Взаимодействието между мантията и морската вода, както отбелязват учените, води до отделяне на водород, който заедно с въглерода от метана може да се използва в качеството на основни строителни материали за биологичните макромолекули.

Стивън Хокинг и Юрий Милнер ще търсят извънземен живот

Руският бизнесмен Юрий Милнер и британският физик Стивън Хокинг обявиха, че са готови да вложат около 100 млн. долара в нова инициатива...

"По време на нашия анализ на образци открихме богати органични съставки, съдържащи липиди, белтъци и аминокиселини (строителните елементи на живота), заключени в околните минерали", отбелязва изследователят Фридер Клайн. По-рано аналогични останки от микроорганизми били открити през 2000 година в геотермалните полета Лост Сити в Срединноатлантическия хребет. Учените за първи път откриват подобни скали на друг участък.

Откритието потвърждава отдавна известната хипотеза за взаимодействието на мантийните породи и морската вода, които може да се отразяват благоприятно за протичането и вероятно – зараждането на живота. Такива геотермални източници и непривични за повечето земни организми условия могат да съществуват на Европа – един от спътниците на Юпитер.

В средата на 20-те години НАСА планира изпращането на мисия на Европа с неофициалното име Europa Clipper, допълва Lenta.ru.

 

Вижте какво казаха от НАСА за извънземните

„Възкресеният“ телескоп „Кеплер“ е открил между съзвездията Лебед и Лира планети, които по размер и условия при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно