НАСА не иска иновации, залага на старото

4189
НАСА не иска иновации, залага на старото
Снимка: iStock/Guliver

НАСА изключва използването на иновационни технологии в научните уреди, които строго се подбират по конкурсите за скъпи междупланетни мисии.

Това заявил пред журналисти Владимир Краснополски, професор от Католическия университет във Вашингтон, който си сътрудничи с НАСА.

НАСА не иска частници в лова на астероиди

НАСА обяви прекратяване на сътрудничеството с частната фондация B612, която планира да изпрати на орбита през 2018 година сондата Senti...

"Националната агенция по аеронавтика на САЩ се старае стриктно и консервативно да подхожда към избора на апаратура за междупланетните научни мисии. Процедурата на подбор е много сложна и пипкава. Събират се предложения, например 30 проекта, и от тях се избират пет за бъдеща проработка, която отнема около година и половина – две, с малко финансиране.

След това тези пет групи специалисти представят своите резултати. Избира се само един проект, по който се дават големите пари", разказва Краснополски, който взема участие в подбирането на научната апаратура за междупланетните мисии.

По думите му НАСА има много консервативен подход по въпросите за подбора на апаратура.

"Иновационните технологии се отхвърлят – ако някой казва с гордост, че в уреда му са приложени нови датчици, този уред ще бъде отхвърлен. Само това, което е добре проверено и изучено, се поставя на борда, тоест никакви технически новости не се прилагат, които да не са проверени многократно", казва ученият, цитиран от РИА Новости.

НАСА сбърка Луната със Слънцето

Интернет потребителите се забавляваха с грешка, допусната от НАСА. В своя Twitter с повече от 12 милиона последователи агенцията пусна ...

Краснополски допълва, че преди този подход на НАСА го е изненадвал неприятно. "Сега свикнах и надеждността на научната апаратура прави силно впечатление", заключава ученият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно