Музика може да лекува хората с епилепсия

12452
Музика може да лекува хората с епилепсия
Снимка: Getty Images / Guliver

Ново изследване сочи, че музиката предизвиква по-висока активност на мозъчната дейност в темпоралния лоб при хората, които страдат от епилепсия. Учените се надяват, че това откритие ще помогне да се предотвратяват епилептичните припадъци.

Според изследването, представено на 123-тата годишна конференция на Американската психологическа асоциация, реакцията на мозъка на хора с епилепсия на дразнители се отличава от мозъчната реакция на тези, които нямат разстройства.

Музиката пречела, а не помагала на хирурзите при операции

Набиращата популярност мода да се пуска класическа и друга музика в операционните зали се оказала безполезна и дори опасна за работата ...

Както пише Science Daily, това откритие може да доведе до нови методи за лечение.

„Считаме, че музиката може да бъде използвана, за да помага на хора с епилепсия“, казва Кристин Чаритън, доктор по философия и доцент от катедрата по неврология на Медицинския център при университета на Охайо.

Около 80% от случаите на епилепсия са епилепсия на темпоралния лоб, при която пристъпите възникват в темпоралния лоб на мозъка. Музиката също се обработва от тази част на мозъка.

Чаритън и колегите му решили да изучат въздействието на музиката върху мозъка на хора, страдащи от епилепсия. С помощта на електроенцефалограми изследователите съставили модели на мозъчната дейност по време на десетминутна тишина, а след това пускали Моцарт или Джон Колтрейн.

Любимата музика зависи от стила на мисленето

Музикалните предпочитания на човека се определят от стила на неговото мислене. Допитване до 4000 души показва контраст между вкусовете...

Учените открили, че когато болните слушали музика, мозъчната им активност била значително по-висока. Сега изследователите се надяват, че музиката може да се използва заедно с традиционните методи за лечение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com