Мумифицирането е започнало 1500 години по-рано

33399
Мумифицирането е започнало 1500 години по-рано

Мумифицирането в Египет е било практикувано 1500 години по-рано отколкото се смяташе досега, съобщават Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на изследване, публикувано в американското списание PLOS ONE.

Откритите по-рано индикации водеха до заключението, че между4500 и 3100 г. пр. Хр. мумифицирането в Египет се е свеждало доизсушаването на телата по естествен начин, което ставало със сух и горещ пясък от пустинята.

Откриха шпатула в черепа на мумия отпреди 2600 години

Звучи като част от сценарий за филм на ужасите, но си е истински факт – шпатула за премахване на мозъка от черепа бе открита в че...

Преди да бъдат развити техниките за балсамиране, египтяните погребвали мъртвите си в напълнени с пясък гробове.Следи от използването на смоли за мумифициране на телата на починалите, откривани спорадично на отдалечени едно от друго места, датират от 2200 г. пр. Хр., те зачестяват в периода, обхващащ 2000 до 1600 г. пр. Хр, се посочва в съвместното изследване на британски и австралийски учени.Те подложили на анализ погребални тъкани, открити върху тела в гробове от едно от най-древните египетски гробища, датиращо от 4500 до 3500 г. пр. Хр. По тях открили следи от сложни субстанции, използвани при балсамирането.

Биохимически анализ, на който били подложени тъканите, установили наличието на борова смола, екстракт от ароматно растение, маслодайно растение и животинска мазнина.Откритието подсказва, че такива субстанции са били използвани поне едно хилядолетие по-рано, отколкото се смяташе досега. Същите субстанции се откриват в сложните рецепти, използвани от балсаматорите в зенита на тази техника 3000 години по-късно.

Египтяните мумифицирали мъртвите си, защото вярвали, че не може да се надяваш на вечен живот, ако тялото ти не е съхранено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com