Морски обитатели живеят 4000 години

11238
Морски обитатели живеят 4000 години
Снимка: NOAA

Американски учени откриха в Тихия океан вид черни корали, способни да живеят 4000 години. Това ги прави най-големите дълголетници сред морските организми на планетата, съобщава CBS News, като цитира сп. Zootaxa.

Leiopathes annosa е оцветен в златистокафяво, а по форма колонията му напомня дърво (което е типично за черните корали). Тези същества живеят на дълбочина 300–500 метра в района на Хавайските острови.

Откриха причината за цветовото многообразие на коралите

Учени от университета на Саутхемптън са открили генетичната основа, която позволява на коралите да произвеждат впечатляващо многообрази...

Коралът дълголетник бил известен на учените от XVIII век, но по-рано грешно го причислявали към средиземноморския вид L. glaberrima. Като сравнили няколко образеца корали, учените от Националното управление по океански и атмосферни изследвания (NOAA) и Националния музей за естествена история решили да ги отнесат към новия вид.

След това, с помощта на дълбоководния обитаем апарат Pisces, океанолозите събрали образци от Leiopathes annosa на територията на Националния морски паметник Папаханаумокуакеа и определили тяхната възраст. Датировката на пръстените на коралите с радиовъглероден анализ показало, че тези животни могат да живеят повече от 4000 години.

„Нашето изследване подчертава колко много ново може да се почерпи с изучаването на дълбоководните, съхранили се в оригинален вид екосистеми. Става дума за Папаханаумокуакеа, който все още почти не е известен на учените“, отбелязва съавторът на статията Даниел Вагнер, цитиран от Lenta.ru.

 

Откриха корали на безпрецедентна дълбочина

Австралийски учени, които изучават Големия бариерен риф, са открили за първи път корали на извънредно голяма дълбочина, предаде АФП. К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com