Може ли науката да изкорени бедността?

75030
Може ли науката да изкорени бедността?
Снимка: Getty Images/Guliver

Науката често се притичва на помощ, когато светът се сблъсква с големи проблеми. Например Зелената революция ни е избавила от глад, ваксините – от смъртоносни болести. Винаги има надежда, че науката рано или късно ще се справи с абсолютно всичко. Как стои въпросът с един от най-насъщните въпроси – бедността?

На 3 април Агенцията за международно развитие (USAID) анонсира Лаборатория за световно развитие, която има за цел да ликвидира нищетата до 2030 година въз основа на нови технически решения. Това не е физическа лаборатория, а програма, обединяваща университети, частен сектор, власти и неправителствени организации, пише The Conversation.

Пълнолуние във Везни - любов, баланс и благодарност

Днес настъпи пълнолуние във Везни – знакът на баланса и хармонията. По този начин Луната се противопоставя на активната енергия н...

Начинанието е амбициозно – USAID възнамерява да отделя по един милиард долара на година. Невъзможно е да се постигне поставената цел, но водоснабдяване, здравеопазване, продоволствена сигурност, енергетика, образование, изменение на климата – всичко това трябва само да спечели от активирането на учените в близките пет години.

Няколко дни по-късно – на 9 април, властите на Великобритания обявиха основаването на фонд „Нютон“ с бюджет 375 млн. паунда, предназначен за научното развитие на Бразилия, Индия и ЮАР (с цел укрепване на връзките на тези страни с Обединеното кралство).

Разбира се, не за първи път се влагат огромни средства в наука. Зелената революция и опитите да се изкорени маларията са добре известни. След Втората световна война имало надежда, че науката, подкрепяна от държавите, ще осигури мир, а новите технологии ще залегнат в основата на световната икономика.

И макар че резултатите от тези усилия трудно могат да се надценят, те не са постигнали крайната си цел. Зелената революция така и не стигнала до Африка, опитите да се унищожат маларийните комари се провалили, програмите за ваксиниране се натъкнали на сериозна съпротива в някои ъгълчета на земното кълбо, и то не само в развиващите се страни.

Имал ли е Исус Христос жена?

Aвтентичността на фрагмент, в който пише за съпругата на Исус Христос, бе потвърдена от учени от „Харвард" съобщи Си Ен Ен. Древ...

Но не бива да се съжалява, че чудото не се е случило. Науката не е панацея, а чудеса няма. Затова много по-добре виждаме колко сложни са връзките между науката, техниката и обществото. Новите знания не решават автоматично социалните проблеми. Технологиите далеч невинаги стигат навреме до хората, които отчаяно се нуждаят от тях. Но науката все пак притежава сила, която може да промени света.

Достъпното образование, подобряването на средствата за връзка, международното сътрудничество – всичко това в последните години е позволило да се създадат нови научни платформи и да се разбере защо възможностите на науката в съвременното общество са ограничени – най-малко се търсят лекарства срещу заболявания, присъщи за бедните слоеве, интернет е достъпен далеч не за всички. Не става дума за това, че нещо не знаем или не умеем, а за приоритетите в изследванията.

Ето защо Лабораторията за световно развитие и фонд „Нютон“ не са просто поредният опит да се осигурят ваксини и Зелена революция там, където още ги няма. Лабораторията възнамерява да създаде „световен пазар на иновации“. Предприемачи, инвеститори, ръководители на корпорации се привличат наравно с изобретенията на учените.

Границите между частното и държавното в международните дела се размиват вече няколко години. В Найроби (Кения) от 2010 година работи център iHub, където науката, техниката и търговските разработки вървят ръка за ръка. Стига сме смятали, че социалното предприемачество (когато печалбите отиват за решаване на социални проблеми) е заслуга само на неправителствените организации, че частният сектор следва откритията на държавната наука, че международното развитие се случва само на търговския пазар.

"Титаник" не е бил карък

Вероятността да връхлетим върху айсберг днес е много по-голяма, отколкото във времената на „Титаник“, твърди екип специалис...

В същото време никакъв частен сектор няма да създаде инфраструктура, няма да развие общодостъпни системи за здравеопазване и образование, няма да създаде гражданско общество. А без това нито науката, нито технологиите могат да направят нещо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно