Може ли хапче да ни направи по-добри?

6259
Може ли хапче да ни направи по-добри?
Снимка: Thinkstock

Възможно ли е престъпниците да взимат лекарства, които да провокират у тях повече съчувствие? Това е въпросът, който задава екип от изследователи, разработващи хапче, което може по изкуствен начин да предизвика чувство за симпатия, пише MailOnline.

Медикаментът действа чрез промяна на неврохимичния баланс в предната част на кортекса на мозъка, който е отговорен за личността, социалното поведение и взимането на решения. Учените от Калифорнийския университет в Бъркли посочват, че в бъдеще препаратът би могъл да се използва за терапия на психически разстройства и заболявания като пристрастяване и шизофрения.

Първата летяща кола скоро ще направи първия си полет (ВИДЕО)

Летящата кола вече не е само фантастика и съвсем скоро ще се издигне във въздуха  благодарение на словашката компания Aeromobil.&n...

По време на изследването група от доброволци, при две различни посещения, са получили хапче, съдържащо или плацебо, или толкапон, лекарство, което удължава действието на допамина. Допаминът е химикал в мозъка, който се свързва с възнаграждението и мотивацията в предфронталния кортекс. След това доброволците са играли на игра с прости правила, при която са разделяли пари между себе си и анонимен получател.

След прием на толкапон участниците са разделили парите с непознатия по-справедливо, отколкото при приема на плацебо. “Обикновено мислим, че честността е стабилна характеристика, част от личността”, отбелязва Минг Су, един от научните директори в Калифорнийския университет в Бъркли. “Проучването ни не отхвърля тази представа, но показва, че поведението ни може да бъде системно повлиявано чрез определени неврохимични процеси в човешки мозък”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно