Мисълта за смъртта – жизнена необходимост

79022
Мисълта за смъртта – жизнена необходимост
Снимка: Thinkstock

В продължение хилядолетия много пророци и философи са казвали, че първо трябва да умреш, за да може да се родиш. Помисли за това, че един ден ти ще умреш. Че няма да те има. Ти просто ще изчезнеш и това не може да бъде избегнато. Как се чувстваш след това? В действителност, колкото по-често мислиш за смъртта, толкова по-добре за психиката ти.

Много философи са се опитвали да разберат има ли нещо, което не може да се отмени или разруши с осъзнаването на смъртта, пише infoniac.ru.

Колко дни годишно преминават в приспиването на децата

Родителите губят еквивалента на осем дни годишно във вечерни "битки" с децата, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите о...

Ако се погледне, не чак толкова задълбочено, заради липсата на съществуване след смъртта, човек лишава от смисъл всичко, защото във всеки един момент, това „всичко” може да изчезне. Така може да се стигне до извода, че човек не е нищо повече, в сравнение с някой зеленчук или насекомо. Подобни мисли би трябвало да доведат до депресия и апатия.

Ужасяващ е и фактът, че никому не е дадено да разбере какво чувства умиращият. Всеки от нас иска да живее, но всички сме наясно, че краят е неизбежен.
Освен това не ни е известно какъв точно ще е краят ни. Неизвестността, е може би, най-страшната особеност на смъртта.

Мисълта за смъртта

Колкото и странно да изглежда, обратната страна на смъртта е светла. Психологът от тексаският университет Джеxмс Пенербейкър провел интересно изследване. Той събрал група доброволци, които под наблюдението му, в продължение на няколко месеца писали съчинения на много емоционални и тревожни теми.

След края на експеримента ученият стигнал до извода, че упражнението се отразило изключително благоприятно върху ума и психиката на доброволците. Безусловно, не всички с лекота седнали и писали за това, в което в обикновения живот се опитваш да не мислиш, но практически всички участници били на мнение, че начинанието им било от полза.

Какво се случва, когато в съзнанието изникват добри или лоши спомени

Емоциите, свързани със спомени, могат да бъдат пренаписани, а това позволява да се смекчи ефектът от болезнени минали събития или да се...

Многобройни психологически и икономически експерименти показват, че когато на човек му се струва, че нещо не му достига, то ценността на тази липса значително нараства.

Писанията за смъртта, ако се пишат постоянно, карат хората да акцентират вниманието си върху това, че животът има край. Т.е. човек се концентрира върху това, което се разбира от само себе си, но ние се опитваме да не мислим за него.

Теоретично това действие би трябвало да накара човек да цени живота повече и да получава удоволствие от нея.
По въпроса психологът Ървин Ялом твърди, че по време на дълбоки размишления за смъртта, човешката психика получава много силна подкрепа.

Според него онези, които приемат факта за собствената си смъртност или тези, които се намират под смъртна заплата, живеят „истински”. Т.е. такива хора по-съзнателно конструират ценностната си системата и се ръководят от нея при постъпките си.

Освен съчиненията, участниците в експеримента всеки ден отговаряли на редица въпроси за живота и смъртта. Те преминавали и тестове, според резултатите, от които се оценявала степента на отрицателните и положителните им емоции, самочувствието им и доколкото поведението на един или друг човек е мотивирано от вътрешни подбуди, и доколко – от външен натиск. Отново било установено наличието на положителен психологически ефект.

Тези доброволци, които всеки ден в продължение на една седмица писали съчинения по темата за смъртта, отбелязали, че нивото на депресия при тях значително се понижило, настроението им се подобрило, самочувствието им се подобрило и нараснала вътрешната им мотивация.

ПМС- плод на еволюцията?

Това явление е неизбежно, като смъртта и данъците, а и не е по-приятно от тях. Всеки месец милиони жени усещат, че нещо не е така &ndas...

Изводите

Въз основа на получените данни е направен изводът, че писмата за смъртта карат човек да се отнася по-добре към околните, по-лесно и бързо да им прощава, да отстъпва и по-рядко да вреди на другите. Важно е да се отбележи, че подобни резултати се забелязвали у хора със средно ниво на признаци на депресия.
Вероятно, най-голяма полза за себе си, от размишленията за собствената смърт, извличат са в леко потиснато състояние.

Философът Мартин Хейдегер е бил на мнение, че нищо не ни учи да  приемаме и ценим нещата такива каквито са, както осъзнаването на собствената ни смъртност.
Ето че сега това твърдение получава и научното си потвърждение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com