Марихуаната свива мозъка

39957
Марихуаната свива мозъка
Снимка: Getty Images/ Guliver

Редовното пушене на марихуана свива мозъка, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ. Учени от Тексаския университет в Далас установили, че участниците в изследването им, които най-малко три пъти дневно пушели марихуана, са с по-малък орбитофронтален кортекс - мозъчна зона, известна като център на възнаграждението.

Тя е от съществено значение за когнитивни процеси, свързани с вземане на решение. "Става въпрос за част от мозъка, която човек в никакъв случай не би искал да бъде засегната", заяви експертът по психиатрия Ханс Брайтър от Северозападния университет в Чикаго. Това е тревожна новина за пушачите на марихуана.

Как танцуват бактериите

Учени от Холандия и Южна Корея накараха бактерии да танцуват с помощта на магнитно поле. Физиците използвали способността на някои вид...

"Свидетели сме на увеличаване на употребата на канабис от 2007 г.", припомни д-р Франческа Филби от университета в Далас. До тези заключения на учените обаче се стига с известни уговорки. Макар да разкриват, че редовните пушачи на марихуана са с по-малък орбитофронтален кортекс, изследванията с ядреномагнитен резонанс показват също по-високо ниво на свързване между невроните в мозъците им.

Това означава, че мозъкът е намерил своеобразен начин да компенсира по-малките размери на орбитофронталния кортекс.

"Тази уникална адаптация обяснява защо редовните пушачи на канабис изглеждат в добро здраве въпреки по-малките размери на орбитофронталния им кортекс", отбеляза д-р Филби. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно