Малки крайбрежни острови засилват цунамито

6922
Малки крайбрежни острови засилват цунамито
Снимка: Stefanakis et al.

Малките острови, разположени пред „голямата земя“, увеличават силата на цунамито в участъците непосредствено зад тях със 70%. Това са установили учени от Дъблин с компютърно моделиране и са публикували резултатите от изследването в сп. PLOS A.

За изследване учените построили симулатор на цунами, удрящо остров с конична форма с диаметър около 3 км, разположен пред дълъг и прав плаж.

Япония ще строи 400-километрова стена срещу цунами

Япония планира да изгради 400-километрова стена по източното си крайбрежие, която да предпазва държавата от опустошителни цунамита. Съ...

Изследователите провели около 200 компютърни симулации, а картината изглежда така: когато дългата вълна цунами удари в малкия остров, вълната се огъва, за да го заобиколи, и се съединява от другата страна. Това съединение фокусира енергията на вълната – така се случва и със звуците с ниска честота, отиващи зад ъгъл. Главната изненада била увеличението на енергията на вълната.

"Ако става дума за дълъг остров и дълга вълна или малък остров и къса вълна, островът ще бъде защита – обяснява Фредерик Диас, съавтор на изследването. – Усилване се наблюдава на участъци зад малки острови. Ключовата дума тук е "малък". Нашето изследване показва, че някои области, които преди се смятаха за по-малко опасни, са подложени на по-висок риск, отколкото се очакваше."

Традиционно за оценка на риска от наводнения и разрушения от цунами се използват редица фактори, по-конкретно формата на линията на брега, релефът на морското дъно и точката на преминаване на цунамито.

Въз основа на тези данни компютърната симулация може да предскаже с каква височина ще бъде вълната, когато тя достигне брега.

10 години от ужасяващото цунами в Югоизточна Азия

Днес се навършват десет години от опостушителното цунами, което през 2004 заля Югоизточна Азия. Малайзия, Индонезия, Тайланд, Шри Лан...

Но в последните две десетилетия нееднократно са наблюдавани необичайно високи вълни зад малки острови. Изследването обяснява това явление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com