Майчината любов определя умствените ни способности

42228
Майчината любов определя умствените ни способности
Снимка: Thinkstock/Guliver

Наскоро проведено проучване установи, че майчината грижа повишава умствените способности на детето. Учените показали, че присъствието на майката оказва положително въздействие на невроните в мозъка на детето, пише Current Biology.

Експериментът бил проведен върху лабораторни мишки.  Учените провели стотици наблюдения над новородените мишлета и техните майки.

Майка позна човека, на когото присадили сърцето на сина й

По необясними причини жена разпознала по гласа и външния вид човек, на когото преди години присадили сърцето  на сина й. Синът н...

Сканирането на мозъка показало, че при мишките, които били обградени от майчина любов,  се образували нови нервни клетки и се подобрявало общуването. Когато майката не била наблизо, мозъкът на детето показвал безпорядъчна активност.

 Нашето изследване показва, че сензорната стимулация от страна на майката при млекопитаещите се, способства за формирането на мозъка на бебето. С нейна помощ може да се определи ролята на възпитанието в правилното развитие на мозъка и да се разбере по-добре разликата в начините на възпитанието на децата от техните майки, казва проф. Регина Съливан.  

Предишни изследвания демонстрирали връзката между майчината грижа и активността на гените в мозъка на децата на животните.

Сега учените се надяват да разработят метод на диагностика и път на лечение на хора с нарушена работа на мозъка или недостатъчното му развитие в периода на ранното детство.

Лекарства срещу астма потискат растежа на децата

Кортикостероидите, които децата астматици вдишват посредством инхалатори, могат да потиснат растежа им, сочи анализът на резултатите от...

Канадските учени провели и изследване, в хода на което, изучавали връзката между майката и бебето. В него взели участие 30 майки с новородени.

Майките от първата група трябвало да прекъсват общуването с бебето за няколко минути, в продължение на които тя просто гледала детето без да го докосва или да изразява емоции.

Във втората група жените общували с новороденото, както обикновено. Няколко пъти на ден било измервано нивото на стреса при всички бебета.  Било изяснено, че децата, при които общуването било прекъсвано, нивото на този хормон скачало рязко,  докато във втората група, той почти не се променял.  

 

Мозъчната активност при пристрастяването към секса е като при пристрастяването към наркотиците

Мозъците на хората, пристрастени към секса, и на пристрастените към наркотиците изглеждат по един и същ начин, сочат резултатите от изс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com