Логиката в поведението на лудите мравки (ВИДЕО)

15146
Логиката в поведението на лудите мравки (ВИДЕО)

Израелски учени установиха по експериментален път как така наречените луди мравки успяват да координират работата по пренасяне на големи товари, за които се изисква участието на голяма група. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Сommunications.

Прозвището "луди" се е закрепило за вида мравки Paratrechina longicornis заради привидно хаотичното им движение. Изследователите давали на мравките предмети за транспортиране и изяснили, че групата носещи насекоми лесно се отклонява от пътя.

Мравките са участвали в захлаждането на климата на Земята през кайнозойската ера

Двадесет и пет годишно изследване, резултатите от което са представени в сп. Geology, показва, че мравките са рекордьори по улавянето н...

Да стигне до дома си, ѝ помага мравка координатор, принадлежаща към същото гнездо и свободно скитаща наблизо. Тя подтичва към групата и бута товара в необходимата посока. Останалите носачи започват да се движат в същата страна.

Учените отбелязали, че от координатора не се изисква по особен начин да обявява своето лидерство. Екипът безпрекословно го слуша. Зададеният импулс се предава на всички мравки през товара и се явява единствено средство за комуникация.

Но с времето координаторът също забравя пътя към дома си. Тогава някоя от свободно подтичващите наблизо мравки поема тази роля и подтичва към групата, за да я насочи в правилната посока. Така товарът се озовава в мравуняка.

Авторите смятат, че лудата мравка в приблизително 90% от времето се държи като конформист и действа така, както и цялата група, а в останалите 10 процента взема самостоятелни решения.

Как войната влияе на социалното поведение

Еволюционните биолози смятат, че непрестанната борба за ресурси е породила сред Homo sapiens представите за равенство и братство, тъй к...

Колкото по-голяма е групата, която пренася предмет, толкова по-сложно е за насекомите да проявяват индивидуалност, влизайки в ролята на координатор. В рамките на експеримента на мравките били давани доста тежки по техните мерки предмети, които можели да пренесат само ако се съберат в голямо количество.

Траекторията, по която се местел товарът, се оказала доста равна. Но щом на пътя се появяло препятствие, мравките не можели да го заобиколят. Оптимално създадената от насекомите система за координация на действията работела, когато те пренасяли предмети, приблизително съпоставими по тегло с това, което пренасят обикновено, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com