Левитираща лъжица на Марс не била лъжица

14862
Левитираща лъжица на Марс не била лъжица

Преди дни уфолози и интернет потребители направиха поредната находка на Марс – те откриха на снимките от Curiosity образувание, което много прилича на чаена лъжичка.

Снимката обиколи медиите по цял свят като поредното доказателство за наличието на извънземни на Червената планета.

Вторият човек на Луната стана професор в институт по заселване на Марс

Авиационният инженер и астронавт Едуин "Бъз" Олдрин ще стане съветник и професор в нов институт по изучаване и заселване на Марс при Те...

НАСА обаче не закъсня да попари поредните конспирации. Всъщност това не е лъжичка, а природна скулптура в планинските скали, създадена от вятъра, а за широката публика – парейдолия (явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект), пише Мегавселена.

Обектът във формата на чаена лъжичка е запечатан на снимка, предадена от марсохода Curiosity на 30 август. Обектът дори хвърля сянка върху повърхността на планетата. Като видели това, уфолозите тутакси разнесли новината из целия интернет. Сред хората плъзнали поредните слухове за пришълци, но учените от НАСА отново разобличили феномена.

Оказва се, че това не е домакинска принадлежност, оставена от извънземните, а чисто и просто необичайно обветрено парче от скала. Впрочем такива били и други странни фигури на Марс.

"На Марс няма никаква лъжичка. Това странно явление е създадено от вятъра", лаконично коментират от НАСА. А причината да виждаме разни несъществуващи обекти върху повърхността на Червената планета е зрителна илюзия, измама на зрението и мозъка. Лекарите наричат подобни илюзии парейдолия.

Следи от езеро на Марс

Учените откриха следи от езеро на Марс. В дълбоката древност то може да е било пълно с вода, годна за съществуването на живот, пише Мeg...

Традицията да се виждат пришълци на Марс се корени дълбоко във вековете. Очаквало се, че реални снимки от космическия апарат Viking 1, достигнал орбитата на Марс, трябвало да покажат истината и да отучат хората от навика да виждат странни неща на Червената планета, но не, получил се точно обратният ефект.

Навикът се задълбочил и уфолозите периодично намират на повърхността на Марс какво ли не. Снимките от Червената планета са достъпни за всички и всеки може да ги разгледа внимателно на сайта на НАСА и да си открие каквото му е по вкуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com