Лекарства срещу астма потискат растежа на децата

53965
Лекарства срещу астма потискат растежа на децата
Снимка: Thinkstock

Кортикостероидите, които децата астматици вдишват посредством инхалатори, могат да потиснат растежа им, сочи анализът на резултатите от две изследвания, цитирани от Ройтерс. Експерти установили, че растежът на децата се забавя през първата година от лечението им, макар ефектът да е намален чрез използване на по-малки дози кортикостероиди.

Съдържащите стероиди инхалатори са препоръчвани за лечение на възрастни и деца, засегнати от астма."Получените данни навеждат на мисълта, че растежът на децата, които са лекувани чрез инхалация на кортикостероиди,може да е с половин сантиметър по-малък през първата година от лечението им - заяви ръководителят на изследването Линцзе Чжан от Федералния университет на Рио Гранде в Бразилия. - Ефектът обаче намалява през следващите години и изглежда незначителен в сравнение с благотворното въздействие от лекарствата срещу астма.

Кучето предпазва децата от астма

Детският риск за развитие на астма намалява, ако в ранна детска възраст детето расте с куче наоколо. Причината за това са чревните микр...

"Първото изследване включвало 25 теста с участието на 8471деца на 18-годишна възраст, засегнати от лека или умерена форма на астма. Резултатите показали, че вдишваните кортикостероиди потиснали растежа на децата в сравнение с този на участниците,които приемали плацебо или нестероидни лекарства.

В рамките на второто изследване са извършени 22 теста, при които децата били лекувани с малки или средни дози вдишвани кортикостероиди. Само три теста с участието 728 деца разкрили, че малките дози кортикостероиди увеличават растежа с около една четвърт отсантиметъра годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com