Лекар, роден в България, вдигна на крака парализиран мъж

104395

38-годишният пожарникар Дарек Фидика направи първите си крачки след четири години парализа. Революционният успех се дължи на екип от полски и британски учени, чийто ръководител е д-р Павел Табаков, роден и учил до 18-годишната си възраст в България, съобщи BBC.

Дарек Фидика се парализира от кръста надолу след нападение с нож през 2010 година. Учените са успели да възстановят нервите на гръбначния стълб на Фидика с помощта на уникална операция. Необходимите клетки са били присадени на мястото на прекъснатия гръбначен мозък, като са взети от носната му кухина. Това довело до регенерация на гръбначния мозък.

Учени откриха средство за преодоляване на парализата

Швейцарски учени накараха, напълно парализиран плъх да тича. Това станало с помощта на електрически сигнали. През 2015 година новата с...

Клетките на носа имат способността да се регенерират, за да може човек да различава различните аромати. Оказва се, че те могат да послужат и за ръста и регенерацията на гръбначния мозък.

Операцията е била извършена в медицински център в град Вроцлав, Полша.

Шест месеца след операцията Дарек успял да направи първата си стъпка, а две години по-късно той е в състояние да излиза навън. За целта мъжът прави рехабилитация по пет часа на ден, пет дни в седмицата.

Дарек Фидика вече отчасти е възстановил усещанията си в областта на пикочния мехур и стомаха, както и сексуалната си функция.

Д-р Павел Табаков от години работи върху изучаването на стволовите клетки на носната лигавица и се опитва да ги използва за регенериране на нервна тъкан. Той работи и с други свои колеги от България.

Светлина връща двигателните способности при хора с парализи

Хората с увреждания на гръбначния мозък често остават с различно ниво на парализа за цял живот. Нова разработка на учените от Университ...

Д-р Табаков, който е и главен неврохирург във вроцлавската университетска болница, смята, че регенерацията на нервните влакна на гръбначния мозък, която винаги се е считала за невъзможна, сега е станала реалност.

Според него от решаващо значение е лечението да покаже същите резултати и при други пациенти. Предстои прилагането на методиката при други 10 души.

На главната снимка: Дарек Фидика

На снимката долу: Д-р Павел Табаков

Швейцарски учени накараха парализирани мишки да проходят

Нова надежда на парализираните хора дадоха швейцарски учени, след като успяха да накарат парализирани мишки отново да тичат. С помощта...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно