Къде е разликата между мъжкия и женския мозък?

11597
Къде е разликата между мъжкия и женския мозък?
Снимка: Thinkstock

Учените от Северозападния университет (САЩ) са изяснили, че между мозъците на мъжете и жените съществуват обективни биологични разлики. Те се заключават в различното молекулярно регулиране на синапсите в хипокампа.

Според изследване, публикувано в Journal of Neuroscience, лекарството URB597, попадайки в женския мозък, снижава нивото на отделяне на невромедиатори, докато мъжкият мозък не реагира на лекарството.

Радиацията от мобилните увеличава риска от рак на мозъка

Мобилните телефони представляват "много реална опасност" за здравето на човека, твърди ново проучване. Радиацията от безжични устройст...

Изследването е проведено на мишки, но то има значение и за хората, тъй като този и подобни препарати в момента преминават клинични изпитания върху хора.

На първо място в женския мозък лекарството повишава инхибиторните функции на анандамида, невромедиатор от групата на ендоканабиноидите, задействани в различни физиологични процеси на мозъка – като памет, мотивация, апетит, болка.

Те също така играят важна роля в такива заболявания като епилепсия и различни неврологични разстройства. Затова откриването на подобни молекулярни полови различия ще помогне в подобряването на мерките за терапевтично въздействие на разнополови пациенти с отчитане на новите фактори.

Както казва Катрин Уули, ръководител на изследователската група,"важността на изучаването на половите различия в мозъка се заключава не в изясняването кой по-добре чете картите или защо определени професии се избират от мъже, а не от жени, а в това биологията и медицината да работят по най-добрия начин и за мъже, и за жени".

Как медитацията помага на мозъка

Медитацията не е просто занимание, свързано с духовност или философия. Тя оказва физическо въздействие върху мозъка, затова потенциално...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно