Кост, отгледана от клетки на пациент

4097
Кост, отгледана от клетки на пациент

Американската компания EpiBone предлага нова технология за трансплантация със създаването на костна тъкан от клетки на самия пациент.

Костите според статистиката са най-често присажданата човешка тъкан след кръвопреливането. Костите от донори доста често се отхвърлят от имунитета, а технологията с автотранспланти – тъканни транспланти, които се вземат от една част от тялото и се присаждат в друга част на един и същи човек, невинаги може да се използва, когато става дума за кости.

В Япония трансплантираха ретина от стволови клетки

Японски специалисти присадиха на 70-годишен пациент, болен от макулодистрофия, ретина, отгледана от стволови клетки. Японският държаве...

Компанията EpiBone е разработила нова технология за трансплантация на кости – те се отглеждат от стволови клетки на самия пациент. За тази цел в компанията правят компютърна томография на увредения участък за изчисляване и изработване на персонален триизмерен скелет, а след това от пациента се взема образец мастна тъкан, откъдето се извличат стволови клетки и се внедряват във вече направения скелет.

После всичко това се поставя в камера за растеж – биореактор, симулиращ условията в човешкото тяло. За да се превърнат стволовите клетки в остеобласти – клетки за растеж на кости, учените колонизирали скелета и го моделирали с помощта на жива тъкан, определена температура, влажност, киселинност и състав на хранителни вещества.

Три седмици по-късно в биореактора се формира жива човешка кост с размерите и формата, необходими за пациента.

Сега технологията преминава проверка на животни и чака одобрение за работа върху хора.

Стволовите клетки - все още има неясноти в използването им при лечение

Опитът да се облекчи състоянието на пациентка с помощта на присаждане на стволови клетки в гръбначния мозък, взети от носната лигавица,...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com