Конфликтите каляват децата срещу стрес

17283
Конфликтите каляват децата срещу стрес
Снимка: Thinkstock

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ще са по-добре подготвени да се справят със стресови ситуации по-късно през живота си. Такива са резултатите от ново изследване, цитирани от ЮПИ.

Те навеждат на мисълта, че децата, изложени на интензивни семейни словесни конфликти, се справят по-добре със стреса, когато са в зряла възраст. Учени от колежа Ролинс и университета на Пенсилвания стигнали до тези заключения, след като тествали хормоналния отговор на двойки, които току-що са спорили.

Тежкото детство е полезно за бъдещите поколения

Мишки, чието ранно детство е преминало в стресови ситуации, са създали потомство, което се отличавало с целеустременост, а така също и ...

В рамките на поредица експерименти, при които от двойките било поискано да обсъждат конфликтна област, учените открили предсказуема позитивна взаимовръзка между интензивността на словесния обмен и увеличаването на нивата на кортизола. Хормонът кортизол се произвежда от организма в моменти на стрес. Тази взаимовръзка не е изненадваща. Учените направили откритието, докато изследвали данните от интервюта с участниците. Оказало се, че у онези, които засвидетелствали значимо излагане на интензивни словесни конфликти в детството си, е по-вероятно нивата на кортизола да са по-малко увеличени. Разбира се, ползата от по-ниските нива на кортизола може да е незначителна в сравнение със свързаните с излагането на семейни конфликти негативни последствия, като например депресия, стрес и безпокойство.

Ръководителите на изследването Линдзи Алоя и Дениз Соломон обаче увериха, че получените резултати откриват нови перспективи за изследване на конфликтите. "Излагането на конфликт може да е от полза, понижавайки напрежението и допринасяйки за по-голяма близост във взаимоотношенията", отбеляза Алоя. Резултатите от изследването са публикувани в Human Communication Research.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно