Колко евтини са нашите мисли!

8050
Колко евтини са нашите мисли!

Студенти от университета на Лестър (Великобритания), с цел да проверят верността на популярното изказване A penny for your thought (пени за твоите мисли), са провели изследване, в което са изчислили стойността на човешките мисли.

Резултатът е: 1 пени = 3 часа, 7 минути и 30 секунди от нашите размишления.

Смешни мисли, които искрено ще ви развеселят

Хубавите мисли лесно се превръщат в мъдрости, когато има кой да ги оцени. А когато пък са супер забавни, неизбежно тръгват от уста на у...

В статия, публикувана в сп. Journal of Interdisciplinary Science Topics, студентите описват как са получили този резултат. За опростяване на изчисленията било взето енергопотреблението на мозъка, което е равно на 20% от цялото енергопотребление на човешкото тяло.

Отчитайки, че средното енергопотребление на възрастен човек е 100 вата, учените грубо изчислили, че необходимото за раждането на мисли енергопотребление е равно на 20 вата.

За да приведат мислите в паричен еквивалент, студентите взели средната стойност на киловатчас във Великобритания – 16 пени за 1 квтч. Ако се предположи, че за работата на мозъка се изискват 20 вата, или 1/50 квт, а стойността на 1 квт е равна на 16 пени, то се получава, че за 1 пени може да се "придобият" 1/16 квтч. Изследователите получили уравнението:

1/16:1/50=3,125, или 3 часа, 7 минути и 30 секунди – ето толкова време от човешките размишления струват 1 пенс.

Гениални мисли, които (вероятно) ви хрумват под душа

Изпращате поредния си тежък ден. Тъкмо сте влезли под душа или във ваната и мозъкът ви започва да търси отговори на наистина „сер...

Изследователите казват, че техният модел подценява стойността на мислите, тъй като в мозъка, освен производството на мисли, протичат и други процеси.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com