Колибрите имат усещане за сладко

27171
Колибрите имат усещане за сладко

Генетични изследвания през последните десетина години разкриха, че птиците не притежават гена T1R2 - единия от двата гена, които позволяват на животните да имат усещане за сладко, съобщи ЮПИ.

Алигаторите - едни от най-близките "роднини" на птиците, притежават двата гена. Това несъответствие навежда на мисълта, че когато се отделили от динозаврите по време на еволюцията, птиците загубили усещането си за сладко.

Пчелите произлизат от Азия

За разлика от повечето видове домашни животни, опитомени от хората, пчелите показват изненадващо разнообразие на генетично ниво, коет...

Колибрите обаче не могат да се наситят на сладостта на нектара от цветята.На какво се дължи това?Повечето гръбначни притежават три гена, свързани с вкуса. Комбинирането на тези гени им позволява да имат различни вкусове. Ново изследване сега показва, че свързаните с гените T1R1 и T1R3 сензори са еволюирали, за да позволят на колибрите да имат усещане за сладко. Учени потвърдиха това, като клонираха въпросните сензори от пилета, колибри и сипки.

След като сензорите били изолирани в лабораторна среда, Мод Болдуин от Харвардския университет и Ясука Тода от Токийския университет им въздействали с различни стимуланти.Оказало се, че едни и същи рецептори, които сe активират отвкуса на аминокиселини върху езиците на пилета и сипки, се възбуждат от прости захари като глюкоза и фруктоза върху езика на колибрито. Учените са на мнение, че колибрите са възвърнали усещането си за сладко преди 72 - 42 милиона години.

Болдуин смята, че колибри вероятно са започнали да прелитат близо до цветя, докато ловували насекоми. Някои птици вероятно са погълнали голямо количество цветен нектар, който съдържа много хранителни вещества."Не знаем как е започнало всичко, но усещането им за сладко постепенно се засилило", отбеляза Болдуин.Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

 

Паяците предпочитат градския живот

Капризните арахнофоби от градовете по-добре да се преместят в предградията, а още по-добре - на село. Австралийски учени доказаха, че п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com