Кога да взимаме лекарства, за да са най-ефективни

26592
Кога да взимаме лекарства, за да са най-ефективни
Снимка: Getty Images

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи Daily telegraph.

Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани.

Съществуват ли паралелните светове?

Повече от сто години е известно, че всички явления във физиката не могат да бъдат обяснени с единна теория. В света на масивните обекти...

Изследването показва неочаквано големи вариации, които могат да се отразят на ефикасността на лекарствата, насочени към тези части на тялото. За черния дроб и бъбреците активността е най-голяма след 18 ч. Пиковото време за белите дробове е по обяд, а сърцето е най-активно сутринта.

Учените са убедени, че лекарствата насочени към тези органи действат различно в зависимост от това по кое време се приемат. Тестове с мишки показали, че почти половината от 250-те най-продавани лекарства са с различен ефект през деня и нощта.

Много от тях не остават дълго в тялото, затова е важно да се приемат, когато са най-ефикасни. Ниските дози аспирин за сваляне на кръвното налягане , например, са най-ефикасни преди лягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com