Кое е накарало птиците да "обраснат" с пера

11914
Кое е накарало птиците да "обраснат" с пера

Учените са открили в Испания следи от мускули и отпечатъци от криле от първите протоптици, които свидетелстват, че древните пернати, включително археоптерикс, са умеели да летят почти толкова добре, както и техните съвременни роднини.

Това става ясно от статия, публикувана в сп. Scientific Reports.

Днес сред палеонтолозите няма съгласие по въпроса как и защо предците на птиците са се сдобили с пера и крила.

Част от учените се придържат към класическата теория, че перата са позволили на птиците да усвоят нова екологична ниша – въздушното пространство, – недостъпна за динозаврите. Други палеонтолози смятат, че перата са се появили не заради полетите, а за затопляне на тялото или привличане на вниманието на женските.

Корените на този спор, както обяснява Луис Чиапе (Luis Chiappe) от Националния исторически музей на Лос Анджелис, произтичат от факта, че ние почти нищо не знаем за това как са били устроени крилата на първите пернати същества – такива като археоптерикс. Отпечатъците от крила, по думите на учения, не носят никаква информация как са били устроени мускулите на техните притежатели и как са управлявали положението и движението на перата.

Птицата киви е можела да лети

Учени от университета в австралийския град Аделаида дадоха отговор на 2 от мистериите, свързани с малката птичка киви. Те касаят произх...

Чиапе и екипът му успял да повдигне завесата на тази тайна благодарение на невероятна находка – те успели да открият на територията на Централна Испания, в околностите на град Куенка, великолепно съхранен отпечатък от крила на древна птица, принадлежала към групата на енанциорнис, първите примитивни птици на периода креда.

По това време Европа, преди около 125 млн. години, е представлявала не един континент, а група от малки острови, заливи и пясъчни дюни, в една от които са били погребани останките от тази птица. Съхранили са се не само следи от перата и костите, но и от мускулите, управляващи движението и положението на крилата. Това дало на учените уникален шанс да сравнят как са били устроени крилата на първите птици с перата мускулите на съвременните видове.

Както се оказало, структурата на слоевете кожа, към които са се прикрепвали перата на това същество, и управляващите ги мускули и връзки е била почти идентична на аналогични части от крилата на съвременните птици. Анализът на анатомията им показал, че този прототип може да е извършвал почти всичките тези маневри, които са достъпни на съвременните птици.

Всичко това, според Чиапе, свидетелства, че първите птици, дори и археоптерикс, са могли изначално да бъдат приспособени към "управляем" полет и живот във въздушна среда. Това поставя под съмнение теорията, че перата са били предназначени за други цели, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно