Как се е променил човекът през последните 100 години

96328
Как се е променил човекът през последните 100 години
Снимка: Getty Images / Guliver

Хората са станали по-високи, по-дебели и живеят повече, откогато и да било. Всички тези промени, са станали през последните 100 години, твърдят учените. Но това не се дължи на еволюцията, тъй като един век не е достатъчен за подобни промени.

Според експертите повечето трансформации, станали за този период от време е отговорът на човешкия организъм на промените в условията, напр. подобряване на храненето, здравеопазването и хигиената.

Ето които са основните промени, които са станали с хората за последните 100 години.

Хората станаха по-високи

Последното проучване по въпроса показва, че в развитите страни хората са станали по-високи. Най-големият среден ръст е в Холандия – 1,85 см.

В някои държави, в които се води война, върлуват болести и има други социални проблеми, средният ръст при човека понякога се понижава. Според учените това означава, че отрицателните фактори, като глад или епидемии, оказват влияние на следващите поколения и са необходими около пет поколения, за да бъдат преодолени отрицателните последици.

Пет начина как да преживеете тежък момент

Понякога се чувстваме толкова зле, че просто вдигаме рамене. Страх, ненавист, отчаяние ни заливат на вълни и стресът продължава, сякаш ...

Проблемът със затлъстяването

Всички знаем, че живеем във време, в което върлува епидемия от затлъстяване.  Въпросът: „Защо хората стават все по-пълни?” е предмет на много научни спорове. Някои смятат, че е виновно преяждането и липсата на достатъчна физическа активност.

Има теория, според която генетика играе основна роля в проблема с излишните килограми. Някои учени дори говорят за вируси, причиняващи затлъстяването.

Въпреки разпространеното мнение, много изследвания правят връзка между наднорменото тегло и бедността.  Експертите предполагат, че тази тенденция е свързана с епигенетиката или наследствените изменения, които влияят на това, как тялото съхранява излишъкът на енергия от храненето.

Напр., ако майка ви или баба ви са преживели тежки времена и са гладували, това се предава на поколенията и когато условията на живот са по-добри, тялото се опитва да съхрани допълнителната енергия под формата на мазнини.  

Майчината любов определя умствените ни способности

Наскоро проведено проучване установи, че майчината грижа повишава умствените способности на детето. Учените показали, че присъствието н...

Ранното полово развитие

В много страни децата започват да съзряват по-рано, особено момичетата. Много изследвания показват, че през последните 50 години, възрастта ,при която момичетата съзряват полово се е  понижила.  До 1960 г. първата менструация при момичетата се е появявала към 17 години.

Проучванията показват още, че съществува връзка между излишните килограми и ранното полово съзряване.

Това може да има отрицателни последици за здравето, тъй като ранното съзряване е свързано с развитието на диабет и хипертония в зряла възраст.

Дълголетието и отрицателните му последици

Майка позна човека, на когото присадили сърцето на сина й

По необясними причини жена разпознала по гласа и външния вид човек, на когото преди години присадили сърцето  на сина й. Синът н...

Хората днес живеят повече, откогато и да било.  Според данни на Световната здравна организация, продължителността на живота в света, е нараснала с 30 години през 20-ти век, до 70 години през 2012 г. Специалистите прогнозират, че средната продължителност на живота при жените, родени през 2030 г. ще бъде 85 години.

Увеличаването на продължителността на живота е свързано с постиженията в медицината, подобряването на санитарните условия и достъпа до чиста вода.

Макар тези фактори да понижават нивото на смъртността от инфекциозни болести, заболяванията от дегенеративен характер, като болест на Алцхмаймер, рак и сърдечно-съдови заболявания, е нараснало.

С други думи – хората живеят повече, но умират от други болести.

Ръстът на автоимунните заболявания като множествена склероза и диабет от 1-ви тип, се свързва именно с подобряването на хигиената. Когато тялото е подложено на прекалено малък брой микроби, имунната система реагира прекалено остро и на най-безобидните микроби.

Лекарства срещу астма потискат растежа на децата

Кортикостероидите, които децата астматици вдишват посредством инхалатори, могат да потиснат растежа им, сочи анализът на резултатите от...

Развитието на човека в бъдещето

Съществуват опасения, че бъдещето на еволюцията ще се определя от генното инженерство .  Бионичните импланти, нанотехнолотииге и новите лекарства още повече ще удължат човешкия живот. Според някои учени безсмъртието ще е реалност в близките 30 години. Макар да звучи като научна фантастика, е ясно, че хората и технологиите се развиват все по-бързо и немислимите преди години прогнози, вече стават факт.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com