Как музиката ни прави по-силни

48876
Как музиката ни прави по-силни
Снимка: Getty Images / Guliver

Ново изследване доказва, че слушането на музика със силни баси помага на хората да се чувстват по-силни, пише Business Standard.

Учените забелязали, че преди състезание спортистите често слушат музика. Те предположили, че музиката носи особен заряд и им помага да се настроят за победа.

Защо осъждаме случайния секс?

Сексът за една нощ погубва политически кариери и „захранват” редица медии. Той е обсъждан и осъждан, сякаш от всички. Но то...

Специалистите решили да разберат дали музикалните композиции може да променят психологическото състояние на слушателите.

За целта на проучването били подбрани 31 музикални произведения. Учените определили песните с максимална мощност. Към най-силните били отнесени песни, като тези на Queen "We Will Rock You" и 2 Unlimited "Get Ready for This", а към по-слабите: Fatboy Slim "Because We Can" и Baha Men "Who Let the Dogs Out".

След това специалистите оценили как по-мощните и по-слабите композиции влияели на усещането за сила у хората, както и на психологическите съставни на това усещане.

При слушането на т.нар. мощни композиции участниците в проучването често виждали гора, вместо дървета (абстрактното мислене), у тях възниквала илюзия за контрол над социалните събития и желание за победа в конкурентна борба.

Прави ли ни Хари Потър по-добри?

Успехът на романите за Хари Потър се крие в невероятното съчетание на фантастична атмосфера и реалността на съвременния свят. Неговите ...

Когато учените изключили текста като източник на усещането на сила установили, че тези, които слушат музика с мощни баси се чувстват по-силни и избирали в съответния текст повече думи, свързани със силата,  в сравнение с останалите.

Експертите свързват това с теорията на заразителността. Според нея при слушането на определена музика у нас възникват усещания и преживявания, които изначално се асоциират с тази музика.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно