Животът на Земята е донесен от метеорити?

59100
Животът на Земята е донесен от метеорити?

"При връщането от орбита на спътника "Фотон-М" номер 4 руски учени експериментално потвърдиха, че е възможно животът на Земята да е бил донесен от метеорити от космоса", заяви научният сътрудник на Института по микробиология на Руската академия на науките Александър Слободкин, цитиран от ТАСС.

"Успяхме да докажем, че една от термофилните ни бактерии може да оцелее на повърхността на метеорит при минаването му през плътните слоеве на атмосферата", каза той в рамките на 15-ата конференция по космическа биология и авиокосмическа медицина в Москва. По думите му, по повърхността на апарата били поставени две шайби с диаметър 10 см и дебелина 1 см, като във всяка от тях имало 12 гнезда, в които били поставени 15 милиграма образци от различни бактерии.

Британски учени набират средства за Лунна мисия

Британски консорциум представи плановете си да изстреля роботизирана сонда, която да кацне на Луната до 10 години и да изследва нейния ...

След това гнездата били запечатани. След връщането на апарата живи образци от една линия бактерии били намерени в 3 от 24-те гнезда.

"Пломбите на редица гнезда са паднали по време на полета", поясни ученият. От 11-те термофилни и 4-те спорообразуващи бактерии при полета в космоса и връщането на Земята е оцеляла една-единствена линия бактерии, като при това учените се затрудняват да определят точното количество оцелели микроорганизми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com