Животните от китайски зоопарк предсказват земетресения

8618
Животните от китайски зоопарк предсказват земетресения

Китайците прибягват до помощта на кокошки, прасета и риби, за да прогнозират наближаващо земетресение.

В екологичния парк на град Нанкин, бивша столица на Китай, са построени 7 нови площадки за наблюдения на животни, съобщава National Geographic.

Над 58 хил. души са пострадали от две силни земетресения в Китай

Над 58 000 души са пострадали в резултат на серия отземетресения с магнитуд над пета степен в североизточен Китай в град Сънюан, в пров...

Зоопаркът Banqiao, който се намира на около 40 км отграда, разполага с около 200 свине, 2000 кокошки и 15 хектара водно пространство с различни видове риби. Наблюдателните площадки позволяват да се наблюдават животните и да се забелязват измененията в тяхното поведение.

Никакво специално оборудване за мониторинг не се изисква. Ежедневно служителите на зоопарка са задължени да следят животните и да изпращат отчети за наблюденията си в сеизмологичния център на Нанкин чрез услугата за мигновен обмен на съобщения QQ.

Изследователите твърдят, че когато земетресението е неизбежно, животните започват да се държат много странно, тъй като те са по-чувствителни към всякакви изменения в състоянието на околната среда от хората.

Китайците са постигнали значителни успехи в прогнозирането на сеизмични заплахи. Благодарение на своевременна евакуация те са успели да избегнат голямо количество жертви по време на земетресението в гр. Хайчън през 1975 година. Властите забелязали неадекватното поведение на животните – предната вечер змиите неочаквано изпълзели, а избягалите от убежищата си плъхове изпълнили улиците на града. Това накарало ръководството на града да обяви евакуация.

Животните във варненския зоопарк получиха Хелоуин пиршество

Обитателите на зоологическата градина във Варна ще получат днес специалн Хелоуин меню. Директорът на атракциона Иванка Стоянова обясни,...

Китай е една от страните с повишена сеизмична активност, най-застрашени от смъртоносни природни катастрофи и стихийни бедствия. За най-голямо се смята Великото китайско земетресение от 1556 г. в провинция Шанси, отнело рекордните за цялата история на човечеството 830 000 живота. От 1900 година китайският народ е преживял 800 земетресения с магнитуд над 6 по Рихтер.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com