Изобретиха противозачатъчна ваксина за кучета

11239
Изобретиха противозачатъчна ваксина за кучета

Чилийски ветеринари разработиха противозачатъчна ваксина за кучета, която може да се използва и при двата пола. Така учените възнамеряват да намалят популацията на бездомните кучета в страната.

Както съобщава Reuters, ваксината е разработена от служителите на факултета по ветеринарство и животновъдство на Чилийския университет по образец на подобен препарат, използван върху свине.

Учените разбраха защо древните китайци са яли кучета

Новосибирски учени изясниха кога и защо древните китайци са започнали да употребяват кучета в храната си. Оказва се, че в VIII-XIX хил...

"Идеята за ваксината се зароди в Австралия още през 1989 г. За основа ние взехме вече съществуващата процедура по кастрация на нерези и я усъвършенствахме за използване върху домашни любимци.

Беше създадена пробна ваксина, но се изискваха две дози, за да се получи ефект. Сега тя е усъвършенствана и една доза е достатъчна", пояснява проф. Леонардо Сайенц, един от авторите на разработката.

Според учения ефектът от ваксината е аналогичен на хирургическата кастрация, но не изисква операционна намеса. Ваксината представлява рекомбинантен белтък, образуващ се в ешерихия коли. Препаратът блокира хормоните и снижава репродуктивната активност на животните.

При женските не се изработват прогестерон и естроген, а при мъжките – тестостерон. Тоест животните могат да се съвкупяват, но няма да настъпи оплождане.

Кучетата ви манипулират!

За хиляди години живот с хората кучетата са се научили да се приспособяват към своите стопани и дори да ги манипулират. Учените опровер...

Ветеринарите разчитат, че ваксината ще може да се прилага в Чили за контрол на популациите на уличните кучета, тъй като хирургичната им кастрация се провежда рядко. Учените отбелязват, че ваксината, за разлика от други контрацептивни средства за животни, засега не е показала странични ефекти.

Ваксината е патентована в Чили, Европа и САЩ и сега преминава изпитания в контролирани условия. След като регулаторите утвърдят окончателната ѝ формула, тя ще се появи на пазара, пояснява Naked Science.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно