Измислиха как да дишаме под вода

89832
Измислиха как да дишаме под вода

Човекът вече може да диша и под вода! Учени от Университета в Южна Дания са създали иновативен материал, който може да абсорбира, съхранява и произвеждат кислород в големи количества. Той е като гъба – абсорбира и освобождава кислород многократно, без загуба на свойства.

Този удивителен материал, ключов елемент от който е кобалтът, може да съхранява три пъти повече кислород от акваланговия кислороден балон със същия обем. За дишането на един човек са достатъчни само няколко зърна от веществото, а да бъде изпълнена една стая с кислород, стига около една кофа от субстанцията.

Освобождаването на кислород се случва при ниска температура. Това може да бъде постигнато например с помощта на светлина.

Скоростта на поглъщане на кислород може да бъде различна – от няколко секунди до няколко дни, в зависимост от концентрацията на кислород, температурата на околната среда, атмосферно налягане и други фактори, съобщава изданието „Популярна механика“.

5 начина да се развие сила на волята

Учените от Станфордския университет са разработили пет прости упражнения, които помагат да се развие сила на волята. Изследователите с...

Възможността за използване на материала са безкрайни. От него може да бъде създадена многослойна маска, чрез която човек ще диша под вода без акваланг или да излезе без противогаз и друга специална техника в силно замърсена среда. Маски от това вещество могат да се произведат за медицината, както и за бордовете на самолетите за доставяне на кислород за пътниците.

източник: lifebg.net

Advertisement

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно