ИКЕА днес - нашето възможно по-добро утре

39432
ИКЕА днес - нашето възможно по-добро утре

ИКЕА е онзи магазин на края на града, от който никога не си тръгвате само с това, за което сте отишли. Обикновено откривате поне още десет изключително необходими малки и големи предмета, които да сложите в количката, бързайки целенасочено към касата. А точно срещу нея забелязвате примамливо подредените кутии със сладки и солени лакомства от Смоланд, романтичната пасторална шведска провинция. И така, с доза раздразнение от неупражнения контрол върху себе си, излизате с какво ли не.

Адекватността на атрактивния и умно измислен дизайн и примамливост на цените са явление, с което потребители от цял свят с очевидна неухота се борят десетилетия наред. И със завидно отражение върху просперитета на ИКЕА. Без излишно парадиране (годишните отчети са общодостъпни) 2014 за компанията изглежда така: 361 магазина по цял свят, 164 000 работници; 821 милиона физически посещения; 1.6 милиарда посещения на уеб сайта или всеки път, когато мигнете, някой отива на ikea.com; 30.1 милиарда евро приход, което нарежда компанията на 45-то място в списъка на FORBES за най-ценни компании. След 62 години възход, от ИКЕА смятат, че досега само са загрявали.

Зад цифрите стоят усилия, които остават скрити и логично не будят масов интерес сред потребителите. Но те придобиват реален размах, веднъж щом стъпите в малкото шведско селце Елмхулт, родно място на марката. Поводът около 340 журналисти от цял свят да сме тук е специално събитие под надслов Ден на демократичния дизайн с хаштаг ikea.today. Във философията на ИКЕА демократичният дизайн се формулира по пет критерия, приложени към всеки от техните продукти: красота (формата на предмета допринася за по-красив дом), функция (за по-пълноценен начин на живот), качество (старее добре), устойчивост (с отговорност към хората и планетата - 76% от памука се добива по устойчив начин; над 700 000 инсталирани слънчеви панели; обещание да притежават 224 вятърни турбини до 2020 г.) и ниски цени (наистина достъпни). За целта ИКЕА инвестира в ежегодни проучвания на начина ни на живот, в разработка на нови технологии и материали, в социални каузи, в сътрудничества с външни дизайнери и институции, дори в лобиране на международно ниво относно ролята на бизнеса в намаляването на вредните емисии.

Последователността в посланията, които ИКЕА изпраща, са репликирани в централата. Без разточителство в архитектурата, масивните правоъгълници – офиси, хотел, стар и строящият се нов музеи, са в стилистиката на огромните халета, които познаваме. Правят впечатление няколко демократични елемента от пространствата за работа: водата е от чешмата и се пие от бели керамични FARGRIK; тоалетните са общи с момченце и момиченце в жълто, поставени едно до друго (при интервюто ни с мениджър опаковки, бивш служител на SONY, където топ мениджмънта е само 3% жени, разбираме че в ИКЕА са 43%).

 

“Всяка компания се нуждае от идея, която се простира извън продажбата на продукти. За ИКЕА това е да направи ежедневието на повече хора по-добро. За целта не може просто да произвеждаме неща,” казва Маркус Енгман, дизайн мениджър, чийто родители са били служители на ИКЕА, а той самият е започнал да работи за компанията още като тийнейджър, когато уикендите бута колички на паркинга. Концепцията на г-н Енгман се върти около масово-произведена уникалност. Фокус са по-разнообразни колекции и експериментиране с индустриални процеси, върху част от които нямат контрол за крайния резултат, така че да получат изненадващи и винаги различни продукти (вазите от колекция SINNERLIG и рециклираното стъкло в новата PS колекция).

Техномебел и Светът на мебелите: Кои са важните цели в управлението на бранда

На 23 април по време на изложенията в Интер Експо Център ще се проведе форум с лектори от ИКЕА и ЛТУ Управлението на бранда може да ра...

След няколко години усилен труд и хиляди пропътувани километри в любопитно търсене на знания от други култури и доставчици, ИКЕА стигат до следните изводи за близкото бъдеще:

КОНВЕРТИРУЕМ ДОМ

За пръв път в историята на планетата повечето хора живеят в градове. Новата PS колекция е с практични, сгъваеми, леко ексцентрични, но симпатични и отварящи мирогледа ни към нова естетика и начин на употреба мебели. Например, решението покривалото за стол да се превръща и в грейка с ръкави, за да се движим с нея из дома, или фотьойлът да е огромен и кръгъл като трамплин, за да помества цялото семейство.

АНАЛОГОВИ АЛТЕРНАТИВИ

Колкото и да се развиват технологиите, хората остават аналогови и дизайнерите тук експлоатират ретро навици като подочистачка от времето на баба, или по-здравословен начин на живот посредством бавно готвене в теракота съдове.

Коледното настроение завлaдява ИКЕА

За трета поредна година ИКЕА ще посрещне коледните празници с празнично настроение, вкусен аромат на сладки с канела, музика и много св...

ЕКО

Като начини за пре-употреба на опаковките в пресована смес от найлон и хартия, която се ползва за конструкция на диван, или прототипи на столове и маси, чиито основи за заплетени от хартиени въжета; компактност при преноса на огромни количества бройки - ИКЕА гордо заявяват, че не пренасят въздух; улесняване на битовото разделно хвърляне на отпадъци като пейка на колела с подвижна седалка, под която се крият контейнери за рециклиране.

ХРАНА

Проучванията как и къде се хранят съвременните градски хора (очевидно все по-рядко на масата и по-често на дивана) води до адаптиране на мебели и посуда. А футуристичните визии са за интерактивни кухненски плотове, които разфасоват всеки хранителен продукт на неговите енергийна стойност и съставки или пък предлага рецепти според асортимента. Месото е новият десерт (колкото по-рядко, толкова по-добре), а десерът забранен (захарта ще е най-големият бич в хранителните ни навици).

Коледни подаръци от ИКЕА

Наближава един от най-прекрасните семейни празници – Коледа. Ако искате тази година да зарадвате любимите си хора с красиви и пра...

ОПОЗНАЙ ДРУГИ КУЛТУРИ

ИКЕА е най-големият износител на шведска кухня както и най-масовият разпространител на други култури. От сътрудничество със студенти от Индия пристига черно-бяла колекция в разрез с първосигналното оранжево. От Виетнам - стилни и занаятчийски заплетени ратанови столчета, сламени купи и леки полилеи. От Португалия и Бразилия - топли и цветни акценти за интериора.

 

ДЕЦА

Взаимодействието между вечно работещите родители и жадните за игри с тях деца намира пълноценна среща в настолни игри, книга, събрала традициите в игрите от цял свят, и първата за ИКЕА мобилна апликация, която е адаптивна за цялото семейство.

Магазин ИКЕА ще празнува шведския Ден на светлината

Тази година магазин ИКЕА за пръв път ще отбележи Деня на Света Лусия – 13 декември, когато в Швеция се чества празникът на светли...

ХУМАНИТАРЕН ДИЗАЙН

През 2013 г. фондацията на ИКЕА в сътрудничество с агенцията на ООН за бежанците стартира един от най-революционните, значими и хуманни дизайн проекти за последните 10 години. Лесно преносима и сглобяема къща за бежанци. Тествана в Ирак и Етиопия, сега е в масов тираж. Къщата е от полимерни панели, ламинирани с топлоизолация, които се закопчават към стоманено скеле; те са плоско-пакетирани и се сглабят за 4 часа и оформят 17.5 кв.м. пространство; покривът е с фотоволтаични панели.

ИКЕА е дразнещ фактор и повод за критика на мнозина дизайнери и активисти. Те захранват консуматорската жилка на света ежедневно, но поне се стараят да го правят с вложена мисъл и визия за бъдещето. 10-те процента от населението на планетата никога няма да спре да пазарува, колкото и апокалиптични картини да се предлагат пред взора му, а следващите големи потребители от Азия надничат нетърпеливо зад вратата. Според ИКЕА това са необратими процеси и единственото, което е реалистично да се прави, е внимание към процесите, обгрижващи колекциите им, любопитство и опит за подобряване на живота у дома.

Плюшените играчки на ИКЕА правят добрини

Плюшените играчки на ИКЕА тази година ще правят повече добрини. Чрез покупката на една плюшена играчка вече може да подарим щастие на м...

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИКЕА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК И ТУК!

 

Автор на статията и снимките: АДРИАНА АНДРЕЕВА

През май ИКЕА отвори вратите на фабриката си за идеи в Älmhult, Швеция и представи предстоящи колекции и тенденции на събитието Democratic Design Day пред журналисти от цял свят. Шведският мебелен гигант е разработил двайсет нови дизайн колаборации с различни изобретателни творци, които споделят визията на компанията за демократичен дизайн и страхотни продукти на достъпни цени. Творческият директор на компанията Маркус Енгман говори за петте тенденции, които в момента вълнуват екипа му – многофункционален и умно приспособим към начина на живот дом, масово производство на уникални продукти и дизайн, който удобно и ненатрапчиво решава ежедневни проблеми. Представена бе и бъдещата насока на ИКЕА да разработва умни и функционални мебели, като представената тази пролет колекция за безжично зареждане на мобилна техника, както и амбицията на компанията да следва принципите за устойчивост.

Представител на българските медии в събитието беше Адриана Андреева, журналист с дългогодишен опит в темата за дизайна. Адриана е част от фестивала Sofia Design Week още от самото му създаване през 2009 - като селектор на съдържание, програмен директор и куратор на изложби. Тя полага усилия за подкрепата, лансирането и развитието на българския дизайн на местна и световна сцена чрез изложби по темата, които са показвани както в България, така и в Европа сред тях Vienna Design Week 2011, Helsinki World Design Capital 2012, и iSaloni Ventura Lambrate 2015. Адриана е едната половина от "Студио Комплект", което съществува, за да продуцира и показва интересните тенденции в дизайна, изкуството и архитектурата чрез публикации, изложби и събития.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно