Големият адронен ускорител в ЦЕРН ще търси тъмната материя

60701
Големият адронен ускорител в ЦЕРН ще търси тъмната материя

Обновен и с увеличена мощност, големият адронен ускорител ще започне отново да функционира следващия месец, отваряйки врата към нова област от физиката, пише Space.com.

С помощта на съоръжението, намиращо се в Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН учените ще се опитат да “видят” частиците на т.нар. тъмна материя, която заедно с тъмната енергия съставлява по-голямата част от Вселената.

ЦЕРН стана на 60 години

ЦЕРН, най-голямата организация в света, занимаваща се с изследвания в областта на физиката на елементарните частици днес става на 60 го...

Тъмната материя е се казва така, тъй като тя нито поглъща, нито излъчва светлина или каквито и да са други електромагнитни лъчения. Съществуването й е засечено чрез влиянието, което гравитационните й сили оказват на звездите, галактиките, космическия прах и другата видима материя. Според научните изчисления видимата материя е около 5 процента от Вселената. Останалата част е тъмна материя и тъмната енергия, която е двигателят на разширяването на Вселената.

Големият адронен ускорител в Женева е обещаваща възможност да се научи нещо повече за тъмните материя и енергия. През 2012 година с помощта на най-мощния колайдер учените откриха субатомната частица Хигс бозон, за която се смята, че дава на материята нейната маса. Изследването беше увенчано с Нобелова награда за физика за двама учени през 2013 година. След две години на обновителни работи, големият адронен ускорител може да предостави доказателства за съществуването на различни версии на Хигс бозона, както и за други субатомни частици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com