Големият адронен колайдер търси тъмната материя

6728
Големият адронен колайдер търси тъмната материя

Енергията в Големия адронен колайдер е увеличена двойно, а учените продължават да провеждат експерименти, насочени към разкриването на тайните на Вселената, разказали участниците на конференция в Сан Петербург.

От 31 август до 5 септември в града на Нева протича третата ежегодна конференция "Физиката на Големия адронен колайдер".

Почистиха Големия адронен колайдер от електронни облаци

Операторите почистиха Големия адронен колайдер от облаците електрони и възобновиха сблъсъците на протони, съобщава ЦЕРН. Работата на у...

"Колайдерът възобнови работа през лятото. За първи път от момента на неговото създаване беше повишена два пъти енергията на ускорените частици. Това е много голям прогрес", казва директорът на Обединения институт за ядрени изследвания в Русия Владимир Матвеев.

По думите на Питър Йени от комитета за европейска стратегия във физиката на високи енергии сега учените чакат нови резултати и откриване на нови частици. Главната задача е разгадаването на тайните на тъмната материя и тъмната енергия.

"За нас това е голяма мотивация, но не бива да се очаква, че можем да съобщим за някакви резултати само няколко месеца след рестартирането на колайдера", отбелязва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com