Гигантски скорпион тероризирал древните морета

19304
Гигантски скорпион тероризирал древните морета

Палеонтолози откриха на територията на Айова останки от гигантски 1,5-метров морски скорпион, който тероризирал обитателите на моретата преди около 460 милиона години на мястото на съвременния изток на САЩ, пише Megavselena.bg.

"Този вид скорпион е изключително странен на вид. Подобна форма на "веслата" – краката, с които това същество е плувало – не може да се открие при нито един друг представител на ракообразните, формата на главата му също е уникална. Освен това въпросният ракоскорпион е бил огромен – дължината на тялото му е превишавала метър и половина", казва Джеймс Ламсдел (James Lamsdell) от Йейлския университет (САЩ).

Паяци и скорпиони ще живеят в Плевенския музей през следващия месец

Десетки видове живи влечуги ще бъдат представени от 1 до 27октомври в Плевенския регионален исторически музей. Това съобщи за БТА еколо...

Ламсдел и колегите му открили един от най-реалните кандидати за ролята на "крал" на моретата от палеозоя, като изучавали наноси, формирани по време на периода ордовик на територията на Америка преди около 450-460 млн. години.

Главната необичайна черта на този хищник са неговите подобни на весла крака, притежаващи голяма стабилност и необичайна система за "блокиране", която животното вероятно е използвало за плуване или копаене в морския пясък.

Необичайната форма на тези "весла" и цялото тяло на ракоскорпиона станали причина учените да го нарекат Pentecopterus decorahensis – древногръцката дума "пантеконтор" обозначава галери с 24 весла, които по времето на Омир са били популярни и сред гръцките флотове, и сред пиратите. Формата на тялото на гигантския ракоскорпион напомнила на изследователите как са изглеждали тези кораби, казва Ламсдел.

Според учените Pentecopterus decorahensis са били най-големите ракоскорпиони на своето време – по-големи същества са се появили чак след 10 милиона години. Менюто им засега остава неизвестно, но Ламсдел и колегите му смятат, че ракоскорпионът е ловувал от засада дори по-големи жертви.

Сахара е много по-древна, отколкото се смяташе досега

Сахара е най-голямата пустиня в света - простира се на 7500 км от Атлантическия океан до Червено море и обхваща 12 милиона кв. км площ....

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно