Гигантски охлюви ще изхранват космическите колонизатори

12589
Гигантски охлюви ще изхранват космическите колонизатори

Изследователи от Красноярск са изчислили скоростта на ръст и са провели анализ на хранителната стойност на охлювите Achatina fulica.

Учените изследвали способността на охлювите да употребяват и преработват неядлива биомаса от растения и хранителни отпадъци. Учените изчислили, че поради въвеждане в затворена система на жизнената дейност на охлювите продоволствената независимост може да се увеличи до 97%, съобщава пресслужбата на Института по биофизика на СО РАН.

Отивам да се почерпя с охлювите

На един мъж много му се пиело, но жена му не му давала. Един ден той рекъл на жена си: - Жено, отивам за охлюви. Минали ден, два, три...

Изчислено е, че максималното потребление на месо от охлюви може да достигне 497 грама на един член от екипажа в денонощие. Освен това за охлювите е характерно ниско съдържание на мазнини – само 6,0%, което говори в полза на включването им в менюто на космонавтите.

Самите изследователи са оценили не само хранителните, но и вкусовите качества на месото от охлюви. Според Николай Мануковски, един от участниците в проекта, месото на отгледаните в лаборатория охлюви напомня по вкус черен дроб.

От 70-те години на миналия век в Института по биофизика на РАН в Красноярск се работи по създаването на затворена система за животоподдържане. Същината на проекта е имитация на функциите на околната среда в малък обем. Водата, въздухът, храната – всичко трябва да се „произвежда“ на място, а не да се доставя в Космоса с транспортни кораби от Земята. Засега в Русия не се провеждат пълноценни експерименти по затворена система с участието на хора.

 

Гигантски охлюви нападат Европа

Британските фермери бият тревога, а местните екскурзоводи се страхуват, че техните екскурзии ще отпаднат заради нахлуването в Северна Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com