Гени съхраняват паметта от глад

7281
Гени съхраняват паметта от глад

Гладуването в ранно детство може да измени бъдещите поколения. До такива изводи са стигнали авторите на изследване, проведено под ръководството на Раян Бо от университета Дюк (САЩ). Резултатите са публикувани в сп. Genetics и на сайта на университета.

За експеримента учените взели хиляда червея от вида С. Elegans в първия стадий от развитието на ларвите и ги оставили да гладуват в продължение на един ден и след това осем дни. Когато подаването на храна било възстановено, червеите, които гладували най-дълго, растeли по-бално и в резултат били по-малко плодовити.

Белтъчини от насекоми ще спасят Земята от глад

Нарастващите проблеми с осигуряването на храна може да се решат с отглеждане на насекоми, които употребяват по-малко храна, произвеждат...

Те се оказали и по-възприемчиви към втория етап на гладуване. В природата червеите живеят в такава среда, в която често настъпва глад, но не всички загиват. Оцелелите все по-малко се множат и придобиват особена издръжливост, която продължава поне две поколения. Децата и внуците на гладуващите червеи се оказали по-устойчиви към глад и жега.

В естествени условия червеите са способни да увеличават скоростта на ръст и плодовитост във времена на изобилие, а след това да се смаляват в трудни времена.

Макар че това изследване все още не е определило механизма, който контролира активността на гените няколко поколения след глада, резултатите позволяват да се направи фундаментален извод за генетичната природа на явлението.

Раян Бо смята, че изменението в активността на гените може да възниква в резултат на модификации на РНК молекули, които взаимодействат с гените, модификации на ДНК, или да поражда изменения в митохондриите.

Заради безумното ДДС върху даренията, стотици българи гладуват

Около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука, показват данни на Българската хранителна банка (БХБ). Това се равнява на близо 2,2 ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com